„Comunități Vibrante în Valea Jiului,” un proiect desfășurat de Valea Jiului Society în parteneriat cu
urbanlab.vj și Asociatia Copii pentru Viitor, a început cu succes seria sa de evenimente menite să revigoreze și să încurajeze comunitățile din Valea Jiului.

La inaugurarea acestui proiect inspirator, Planiglobul lui Ion Barbu a adus împreună locuitorii din Valea Jiului cu cei plecați peste hotare, transformând distanța în apropiere și încurajând dialogul și conectarea dintre ei. Această operă de artă comunitară a fost realizată cu sprijinul comunității petrilene și a copiilor din Cartierul Bosnia din Petroșani, și a devenit deja un simbol al unității și al identității culturale în zonă.
”A debutat seria noastră de evenimente din cadrul proiectului Comunități Vibrante în Valea Jiului prin Planiglobul de pe Jiu, lucrare realizată de Ion Barbu cu ajutorul comunității petrilene și a copiilor din Cartierul Bosnia din Petroșani, susținută de In Stare de Bine și Functional Areas in the EU, cu sprijinul Consiliul Judetean Hunedoara și Primaria orasului Petrila. Planiglobul lui Ion Barbu aduce mai aproape de casă oamenii din Valea Jiului plecați peste hotare în cele mai îndepărtate locuri, iar concertul folk al lui Zoltan Butuc, care a inclus cunoscutele Povestiri Petrilene ale lui I. D. Sîrbu, a atins sufletele noastre în adânc, așa cum Zoltan ne-a obișnuit. Am petrecut împreună momente pline de distracție și am celebrat talentele locale în inima comunității noastre. Vă mulțumim pentru momentele oferite! Comunități Vibrante în Valea Jiului este un proiect Valea Jiului Society, urbanlab.vj și Asociatia Copii pentru Viitor, cu sprijinul organizațiilor membre Valea Jiului Implicată, implementat în cadrul programului In Stare de Bine, prin Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, finanțat de Kaufland Romania. Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 7 luni, iar scopul este de a revitaliza prin artă și cultură spațiile și comunitățile cele mai nevoiașe din Valea Jiului”, arată cei de la Valea Jiului Society.
Un alt moment culminant al proiectului a fost concertul folk susținut de Zoltan Butuc, care a prezentat celebrele „Povestiri Petrilene” ale lui I. D. Sîrbu. Publicul a fost purtat într-o călătorie emoționantă prin istoria și poveștile locale, ceea ce a adus bucurie și amintiri valoroase în inimile celor prezenți.
„Comunități Vibrante în Valea Jiului” se desfășoară pe o perioadă de 7 luni și își propune să revitalizeze spațiile și comunitățile aflate în nevoie prin intermediul artei și culturii. Acest proiect este implementat în cadrul programului „In Stare de Bine,” prin Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, și beneficiază de sprijinul financiar al Kaufland Romania, Consiliul Judetean Hunedoara și Primaria orașului Petrila.
Proiectul continuă să aducă momente de distracție și inspirație comunității locale și promovează talentele din zonă, punând în centrul atenției bogăția culturală și umană a Valea Jiului.
Monika BACIU