Editia a treia a concursului #Digitaliada si-a desemnat câstigãtorii. 224 de materiale digitale educationale au fost înscrise, în total, în concurs, iar dintre acestea, juriul a selectat 9 câstigãtori.
Astfel, câstigãtorul premiului ÎI la categoria Proiecte didactice este Dan Matei, profesor de istorie si geografie la Scoalã Gimnazialã Pui, judetul Hunedoara, cu proiectul didactic în limba englezã Globalization, National and European Identity . Materialul reprezintã un scenariu didactic menit sã familiarizeze elevii cu fenomene, precum globalizarea, identitatea nationalã si europeanã, diversitatea culturalã. A cãutat constant diferite platforme educationale, iar în anul 2017 a descoperit platforma Digitaliada.“Digitaliada pune la dispozitia cadrelor didactice o serie de materiale digitale educationale realizate de profesori si de alti autori. Am folosit o parte din aceste resurse digitale în realizarea unor scenarii didactice, am si participat la ultimele douã editii ale concursului Digitaliada, iar anul acesta am si câstigat”.
De altfel, judetul Hunedoara a dat în fiecare an un câstigãtor la concursul #Digitaliada. În editiile anterioare, Didina Botgros, învãtãtoare din orasul Aninoasa, a câstigat de fiecare datã premiul ÎI la categoria Proiecte didactice, în prima editie cu materialul “Universul” , iar în a doua editie cu materialul “Orizontul local Aninoasa” . Anul trecut, la aflarea vestii cã a câstigat, mãrturisea: „Principala motivatie de a participa la acest concurs o reprezintã dorinta de a-mi prezenta munca si experienta didacticã. Digitaliada mi-a dat încredere cã ceea ce fac la clasã este în beneficiul elevilor mei, cã proiectele mele aplicate în activitãtile formale si nonformale aduc un plus valoare procesului didactic actual”.
#Digitaliada este un concurs care încurajeazã crearea de materiale digitale cu continut original si open source, utile procesului de învãtare. Concursul de materiale digitale este organizat în cadrul Digitaliada, proiect de educatie digitalã al Fundatiei Orange, si se adreseazã în principal cadrelor didactice din orice scoalã din România, dar si persoanelor de peste 14 ani interesate sã creeze si sã distribuie publicului larg materiale didactice în format digital, ce pot fi folosite în predarea oricãrei discipline scolare din ciclul gimnazial. În cadrul concursului, au fost deschise trei sectiuni pentru înscrierea materialelor digitale – Aplicatii, Continut video si Proiecte didactice. În cadrul fiecãrei categorii au fost premiate trei materiale, valoarea totalã a premiilor fiind de 8.000 Euro. Câstigãtorii primesc echipamente digitale performante, astfel încât sã-si sustinã în continuare munca de dezvoltare si creare de continut educational digital.
“Multe dintre materialele premiate promoveazã sau dezvoltã activitãti de învãtare propuse în noile programe scolare si vizeazã în mod direct competente specifice profilului de formare. Am convingerea cã aceasta este calea prin care un profesor inovativ demonstreazã cã disciplina pe care o predã este un mijloc, si nu un simplu scop în sine – iar mijloacele de învãtare digitale nu fac exceptie”, a declarat Ciprian Fartusnic, cercetãtor stiintific principal, Institutul de Stiinte ale Educatiei. Juriul celei de-a treia editii #Digitaliada a fost format din: prof. univ. dr. Radu Gologan, presedinte al Societãtii de Stiinte Matematice si coordonator al Lotului Olimpic de Matematicã – presedintele juriului; dr. Ciprian Fartusnic, cercetãtor stiintific principal, Institutul de Stiinte ale Educatiei; Cristian Pãtãchia – Development & Innovation Manager – Orange România; Georgiana Rosculet – coordonator programe nationale în cadrul Organizatiei Salvati Copiii; Amalia Fodor, director Fundatia Orange.
„Ne bucurãm sã descoperim creatori care revin în concurs, motivati sã prezinte abordãri digitale diferite si care îsi doresc sã contribuie la îmbunãtãtirea performantei scolare a elevilor. Ajuns la a treia editie, concursul #Digitaliada a reusit sã creeze în platformã Digitaliada o comunitate a persoanelor pasionate de educatia digitalã”, a declarat Amalia Fodor, director Fundatia Orange.