Geopark Challenge – Semimaratonul cetãtilor din Tara Hategului 2019, marcat de premiere si momente inedite

La cea de a cincea editie a Geopark Challenge – Semimaratonul cetãtilor din Tara Hategului, peste 100 de alergãtori din judetul Hunedoara si din tarã s-au aliniat la linia de start.
Competitia din acest an a fost organizatã de Asociatia Wild Roots, partener strategic  al Geoparcului si reprezintã cel mai important eveniment sportiv al Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, Geoparc International UNESCO administrat de Universitatea din Bucuresti.
Participantii au  concurat, pe categorii si grupe de vârstã, la  probele de Semimaraton (21,2 km), 10K (alergare 10 km) si Duatlon (10 km alergare si 11,2 km parcursi pe bicicletã). Copiii, împãrtiti pe categorii de vârste ce au pornit de la 6 ani, au avut de parcurs  distanta de 1 km în cadrul unei probe  speciale desfãsuratã în comunã Râu de  Mori si intitulatã Crosul copiilor.
Competitia din acest an s-a desfãsurat  integral pe sosea, iar traseul a legat douã cetãti emblematice: Cetatea Regalã a Hategului (orasul Hateg) de Cetatea Colt (comunã Râu de Mori). Un punct important pe traseu a fost si comunã Sântãmãria Orlea – locul în care au fost descoperite primele  fosile de dinozauri pitici din Transilvania. Satul Sânpetru a gãzduit  finish-ul probei de  10K si schimbul pentru continuarea probei de Duatlon.
În premierã, cronometrarea participantilor a fost realizatã electronic astfel cã, la finish-ul competitiei, fiecare participant a putut afla timpul pe care l-a obtinut. Cel mai bun rezultat în probã de Semimaraton a fost de 1h 31’ la masculin respectiv 1h 52’ la feminin. Listele complete de câstigãtori pe fiecare categorie, participanti si timpii  înregistrati, precum si diplomele de participare sunt disponibile pe http://geoparkchallenge.ro/rezultate/.
Toti participantii au fost recompensati pentru efortul lor cu medalii personalizate, iar câstigãtorii fiecãrei categorii au primit trofee unicat, cu roci din zona Cetãtii Colt, realizate manual de Cristina Filip, membrã a echipei Geoparcului.  Fiecare participant la competitie a avut  propria motivatie de a concura. Unul dintre concurenti, Petru Cic, a decis sã concureze în memoria lui Doenel Vulc, trecut în nefiintã în urmã cu câteva  sãptãmâni. Nea Doenel, asa cum era cunoscut în comunitate, a fost una dintre  personalitãtile satului Sânpetru si comunei Sântãmãria Orlea si s-a numãrat printre oamenii cheie în crearea Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, datoritã  pasiunii sale pentru dinozauri, pentru stiintã si pentru promovarea culturii locale. În semn de omagiu, Petru  Cic a ales sã poarte în concurs un tricou cu fotografia lui Nea Doenel.  Geopark Challenge – Semimaratonul Cetãtilor din Tara Hategului deschide seria evenimentelor majore ale acestui an din Geoparc. Este  principalul eveniment sportiv care continuã traditia alergãrii în zonã începutã în 2015 de Crosul Cetãtii Regale a Hategului, la initiativa voluntarilor pentru Geoparc.
Adina POPA

Advertisements