Câteva sute de credinciosi au participat, in Vinerea Mare, la „Drumul Crucii”, un pelerinaj ortodox ce are loc in Valea Jiului. Procesiunea a avut in frunte un sobor de preoti si calugari si a pornit de la Cimitirul Eroilor din Lupeni, preotii fiind cei care i-au binecuvântat pe toti credinciosii.
Drumul Crucii are o insemnatate religioasa deosebita pentru toti crestinii, care in aceasta zi se aduna in locul deja stiut de 13 ani si se inchina in fata crucii din lemn in care este incrustata o parte din Crucea Mântuitorului. Vinerea Mare este ziua in care la Lupeni toata suflarea participa la ceremonialul organizat intocmai dupa inscrisurile biblice. Toti se simt mai bine si mai aproape de Dumnezeu. „E cel mai frumos ceremonial de peste an si vin la Drumul Crucii pâna o sa pot merge pe picioare ca este inaltator”, spune o credincioasa. „E important sa fim azi aici si sa ne bucuram de acest ceremonial, care ne aduce credinta si nadejde in suflet”, spune o alta femeie, care a venit sa se inchine la crucea din lemn din cimitirul eroilor.
„Drumul Crucii” are o lungime de 10.145 de metri, iar pe traseu pelerinii fac 14 opriri, in locuri marcate, unde preotii citesc din Cartea Sfânta cele 12 Evanghelii. Pe un traseu de 10 kilometri intre Lupeni si schitul din Vârful Straja situat la 1440 metri
altitudine, ortodocsii au insotit crucea lui Iisus din lemn masiv, care cântareste peste 100 de kilograme si masoara 4,4 metri lungime si 2,20 metri latime. „Este al 13-lea an in care, cu ajutorul lui Dumnezeu, mergem pe Drumul Crucii. Vad ca Cel de sus tine cu noi vremea este buna, dar nadajduiesc ca la scena rastignirii de sus de la schitul din munte, sa picure putin cerul, pentru ane aduce aminte de lacrimile Mântuitorului”, a declarat Emil Parau, cel care a organizat an de an acest rit religios.
Nu au lipsit, insa, de la procesiune primarii si politicienii, care au pasit alaturi de credinciosi pe acest drum. De la presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, primarul Devei si toti primarii din Valea Jiului, deputatii Monica Iacob Ridzi si Mariana Câmpean, precum si deputatul din Lupeni, Cristian Resmerita, toti au tinut sa fie prezenti vineri, discret in multime.
Crucea a fost insotita de barbati imbracati in straie de romani pentru a fi reprezentat cât mai bine fragmentul rastignirii din Biblie. Orice crestin care participa la pelerinaj are posibilitatea sa duca Crucea.
Pe cruce sunt sculptate imagini cu cele 14 popasuri care se fac in drumul pâna la schit, o bucata din lemnul sfânt din Crucea pe care a fost rastignit Mântuitorul, adusa de pe muntele Athos, precum si moasele a mai multor sfinti.
Procesiunea a durat in jur de patru ore, iar credinciosii care au luat parte considera ca este o placere in Vinerea Mare sa insoteasca Crucea. Totul se termina sus in munte la schitul din Straja.
In Straja, in primul razboi mondial, au murit peste 800 de soldati, o parte dintre acestia fiind inmormântati in cimitirul eroilor din Lupeni, chiar in locul de plecare al procesiunii.
Diana Mitrache