O amplă acțiune de curățare a zonelor verzi din orașul Petrila a demarat în această săptămână. Potrivit celor de la primărie, cu o mașină specială, sunt adunate și tocate toate crengile rezultate din toaletarea copacilor și a bălăriilor din mai multe zone, iar din ele se face compost, numai bun pentru a îmbogăți straturile de flori. Totul a fost, deocamdată, o demonstrație din partea firmei cu care cei din Petrila vor să face, pe viitor contract.
Este un proiect pe care cei de la Primăria din Petrila îl încearcă acum și care îi scapă, pe de o parte de crengi și iarbă, care nu mai trebuie depozitate, iar, pe de altă parte, totul devine compost, numai bun pentru rondurile de flori. „Crengile sunt tocate, mixate, iar împreună cu iarba, facem compost. Ajutăm comunitatea și oferim suport ca și firmă, pentru un oraș verde. Avem utilaje de 9 mc, dar și mai mari și în câteva zile rezolvăm problema ”, a spus reprezentantul firmei care a venit să facă aici o demonstrație.
Mai multe utilaje au fost aduse și primele demonstrații au fost făcute pe șoseaua de centură a orașului. „Avem un petrilean care lucrează la această firmă și el mi-a arătat că lucrau la Jucu, lângă Cluj. Am fost interesat și eu, că avem și noi la Petrila o problemă a deșeurilor vegetale, care trebuie neutralizate. Le colectăm de pe spațiile publice, altă parte e de la cetățenii pe care i-am rugat să le pună pe domeniul public, ca să le luăm noi. Facem acum o demonstrație și vrem să stabilim pe viitor o modalitate de colaborare”, a spus Vasile Jurca, primarul din Petrila.
Proiectul este la început, dar cei din Petrila iau în calcul să folosească ideea pe viitor.
Diana Mitrache