Prioritatea creditorilor Complexului Energetic Hunedoara este îndestularea lor, prin recuperarea sumelor restante şi nu reorganizarea societăţii.
Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu grave probleme de ordin financiar. Societatea a intrat în insolvenţă în luna noiembrie a anului trecut. Ministerul Economiei acordă o atenţie sporită societăţii energetie. Astfel, Ministerul arată care sunt principalii factori care au dus la declanşarea procedurii insolvenţei, iar totodată, ministerul de resort arată că doar puţin peste 3% a fost îndeplinit planul de investiţii.
”Gradul de realizare a programului de investiţii aferent anului 2019 este de numai 3,07%, în principal din lipsa resurselor financiare ale societăţii”, arată Ministerul Economiei, care mai subliniază că stocul de cărbune a scăzut constant până în prezent, la un nivel foarte scăzut, fiind de maximum 1000 de tone. Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvenţă în luna noiembrie a anului trecut. Din nota de informare se desprind următoarele aspect negative.
”Societatea se confruntă în prezent cu probleme financiare deosebit de grave, fiind practice în incapacitate de plată, ci toate consecinţele economice care decurg din această stare. În aceste condiţii, riscurile societăţii sunt legate în principal de posibilitatea reală de continuare a activităţii şi de iminenţa retragerii autorizaţiilor de funcţionare, ca urmare a faptului că nu au fost achiziţionate la termen certificatele de emisii de gaze cu effect de seră; S-a constatat o creştere importantă a pierderii în 2018 faţă de pierderea din 2017 şi o reducere relativă a acesteia în 2019 (la 6 luni); Cifră de afaceri netă a înregistrat o scădere importantă în 2018-2019; Plăţile restante înregistrate de societate sunt ridicate, cu sume importante la bugetul asigurărilor sociale, bugetele fondurilor speciale, taxe şi impozite la bugetul de stat, taxe la bugetele locale şi furnizori””, mai arată Ministerul Economiei. Ministerul mai notează că ”deschiderea procedurii generale a insolvenţei atrage consecinţa îngreunării aprobării de către comitetul creditorilor a unui plan de reorganizare propus şi întemeiat pe prevederile OUG nr. 60/2019, modificată şi completată prin Legea nr. 222/2019, deoarece prioritar pentru creditori este îndestularea lor şi nu reorganizarea activităţii. Posibilitatea de implementare a unui astfel de plan va rămâne însă la latitudinea aprobării lui de către creditori, iar aprobarea va fi condiţionată de existenţa unei resurse suficiente a societăţii intrate în lichidare care să satisfacă creanţele creditorilor. Având în vedere faptul că soluţiile ce trebuie implementate pentru evitarea oricărui risc pot fi anticipate organizatoric doar de către specialişti, este necesar ca planul de rerganizare să fie întocmit într-un termen cât mai scut, în scopul evitării oricărei situaţii generatoare de consecinţe greu de contracarat”.
De altfel, de la un trimestru la altul, Complexul Energetic Hunedoara înregistrează noi datorii către bugetele de stat.
Cosmin BACIU