I nvestiții Teritoriale Integrate. De asta are nevoie Valea Jiului și ITI Valea Jiului este forul care le va implementa. Este momentul la care intră în line dreaptă primele proiecte de finanțare, iar comitetul de conducere are nevoie de un director executiv și câțiva oameni care să coordoneze aceste proiecte.

Primarii din Valea Jiului, Consiliul Județean și toți aproape agenții economici s-au întâlnit în ultima vreme, cu cei care au ajuns în Valea Jiului, ca să vorbească despre cum pot fi accesați banii europeni.
Sunt proiecte deja conturate, iar administrațiile locale au unele comune, așa cum este și necesar. Rectorul Universității din Petroșani explică acum care este stadiul acestora. „Am avut întâlniri pe Tranziție Justă, cu Banca Mondială, cu ADR Vest, în care au fost lămuriți primarii și echjipele care fac proiecte în fiecare primărie, cum pot accesa aceste fonduri. La unele dintre tipurile de proiecte au apărut metodologiile și precizări vis a vis de finanțare, iar la altele încă se lucrează”, a spus prof univ dr ing Sorin Radu,
rectorul Universității din Petroșani.
Ministerul Fondurilor Europene, împreună cu ADR Vest, pregătește următoarea perioadă de programare 2021 – 2027, iar Valea Jiului este un actor esențial pentru regiune și, ca atare, va fi unul dintre principalii beneficiari ai noii perioade de programare
Primarii și reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara definitivează acum strategia de dezvoltare și, abia apoi vom putea vorbi despre proiectele ce ar putea fi finanțate. „Sunt proiecte pe Smart City, iar aici, fiecare primărie poate să scrie proiecte. Avem și noi un astfel de proiect pentru campusul universității. Ne-au atras atenția proiectele mari pe infrastructura turistică, iar aici trebuie să gândim unitar la nivelul Văii Jiului. Și asta, adaptat la turismul acestor ani, nu al anilor trecuți, ci , poate al anilor viitori. Un prim pas se dorește a fi legătura între Pasul Vâlcan și Lupeni. Nu știu dacă se pune la fel problema și în Parâng. Apoi, trebuie să vedem cum poate face și primăria Petrila o bază turistică acolo. Toate, însă, sunt gândite și pentru turismul de vară, nu doar cel de iarnă”, a mai adăugat prof univ dr ing Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani.
Pentru județul Hunedoara sunt disponibili nu mai puțin de 284 de milioane de euro, bani care vor fi investiți, așa cum spun cei care gestionează sistemul ITI (Inițiativa Teritorială Integrată) Valea Jiului.
Toți primarii din Valea Jiului au pregătite proiecte. Acestea se referă la: reabilitarea clădirilor în Valea Jiului – îmbunătățirea eficienței energetice, competiății de ciclism, HUB-uri digitale, rețele de servicii de sprijin pentru afaceri, turism și ospitalitate, ori chiar construirea unor centrale electrice fotovoltaice, dar și despre modalitatea în care aici pot fi atrase firme care să creeze locuri de muncă.
Diana Mitrache