Aroganta si interesele de grup protejate politic, sustinerea neconditionatã, de cãtre primarul Gheorghe Ile, a unui manager cercetat penal, dovedit ca ”demolator” de unitãti medicale, au adus Spitalul Municipal Vulcan în pragul desfiintãrii.
Cronica Vãii Jiului a reflectat numeroasele semnale de alarmã trase de medicii din cadrul Spitalului Municipal Vulcan, în ceea ce priveste prostul management al unui om tinut în brate de Primãria Vulcan. Mai precis personalul medical, în special cei de la Serviciul Primiri Urgente, cei care au avut curajul sã semnaleze derapajele fostei directoare Mariana Mateescu – implicatã în scadalurile ”demolãrii” Spitalului din Lupeni, pe care l-a adus la sapã de lemn – si-au riscat posturile demascând incompetenta.
Sustinerea, de cãtre primarul Gheorghe Ile, a fostului director a mers pânã acolo încât a ”împins” afarã din spital doctorii care nu-i pupau poala ”managerului de succesuri”, în timp ce unitatea medicalã mergea din rãu în mai rãu.
Diagnostic: ”virusul politic Ile”
Si ca în medicinã, pentru a trata o boalã trebuie sã ai un diagnostic corect, iar diagnosticul Spitalului municipal Vulcan este decizia primarului si fostului viceprimar, membrii marcanti ai PDL la vremea respectivã , 2010, de a sacrifica Spitalul pentru jocuri/interese politice. Când au angajat ”managerul de succesuri”, cei doi edili nu au verificat cât din scandalul în care era implicatã Mriana Mateescu, la Spitalul Lupeni, este adevãrat sau fals. Au sfidat pe toatã lumea si au luat-o de bunã…
Acum, la Vulcan, situatia s-a repetat, dar altfel, iar primarul Gh. Ile ceartã cu nerusinare personalul medical cã nu întelege sã lucreze gratis pentru a repara ce a stricat domnia sa. Când a fost instalatã cu surle si trâmbite de echipa Ile-Stoica în fruntea Spitalului municipal Vulcan, Mariana Mateescu era învinuitã de un prejudiciu de 3,2 miliarde lei vechi si o gaurã de 23 miliarde lei datorie, la Spitalul Lupeni. Deconturile cu avocatii care erau foarte bine plãtiti pentru… a pierde procese, erau ametitoare. Asa a fost constatatrea consumului de benzinã, decontatã de spital, benzinã ce ajungea sã faci înconjorul pãmântului pe la ecuator de 2, 5 ori. Pe lângã asta, au fost decontate chiar facturi personale si jocuri, totul în valoare de 750 milioane lei vechi. Toate acestea si multe altele le-a constatat Curtea de Conturi.
Desi era cercetatã penal, Ile a sustinut-o pânã la… colapsul spitalului
”Managerul de succesuri” a plecat în plin scandal de la Lupeni, fãrã a contesta în instantã decizia Curtii de Conturi, ca urmare decizia a rãmas definitivã. Conducerea nou instalatã la Spitalul Lupeni a fost obligatã, prin lege, sã recupereze prejudiciul, altfel risca închisoare de la 6 luni, la 3 ani.
”Pentru cã fostul manager nu a contestat decizia Curtii de Conturi, noua conducere a fãcut plângere penalã la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Petrosani, iar Spitalul Lupeni s-a constituit parte civilã în proces pentru suma de 3,2 miliarde lei vechi, din care 750 milioane lei erau cheltuieli nejustificate. Curtea de Conturi a si venit pentru a verifica dacã s-au fãcut demersurile legale pentru recuperarea prejudiciului” – a declarat presedintele Consiliului de Administratie al Spitalului Lupeni, Gabriel Lungu.
Doar cã din anul 2010, de când s-au fãcut aceste plângeri, nimic nu s-a întâmplat, în sensul cã dosarul dospeste pe undeva, pentru cã Mariana Mateescu a stiut în ce barcã politicã sã sarã. Adicã în cea a primarului Ile, PDL apoi PSD, numai bine pentru manager. Cu toate acestea Gheorghe Ile nu si-a fãcut griji, nu s-a gândit cã pune în pericol soarta unitãtii spitalicesti din localitatea pe care o pãstoreste, desi protejata sa, Mariana Mateescu, prin atitudine arogantã a cam închis usile de dialog si colaborare necesare Spitalului Vulcan, cu Directia Judeteanã de Sãnãtate si cu Casa Judeteanã de Asigurãri.
Medici alungati pentru cã nu au luat pozitia de ”ghiocel”
Sesizãrie pe acestã linie, aduse la cunostintã de medici, a supãrat rãu pe directoarea protejatã si ca urmare, însotitã de primarul-inginer minier, a coborât printre doctori sã facã ordine, sã-i aducã la pozitia de ghiocel. Fãrã pic de respect pentru profesie, primarul le-a aruncat în derizoriu profesia sustinând cã ceea ce fac ei, el o poate face oricând. Ca urmare, rând pe rând doctorii au plecat la alte spitale, fiind primiti cu bratele deschise. Si asta pentru a apãra ”managerul de succesuri”.
„Am lucrat la Spitalul Municipal Vulcan, departamentul de Urgentã câteva luni. Ulterior
mi-am dat demisia, pentru cã nu am primit deloc sprijin – nu eu, ci toti cei de al Compartimentul de Primire Urgente – nici din partea primãriei si nici a managerului spitalului. Mai mult, am avut într-o zi discutii si domnul primar s-a interferat cu medicina, cu meseria noastrã de medici. A venit la spital dându-ne lectii de medicinã, cum sã facem resuscitãri în Urgentã. Nu am putut sã accept asa ceva si mi-am dat demisia. Pentru cã am onoare, se numeste demisia de onoare”, a declarat ”urgentistul” Cristian Remus Hârsan, cel care este recunoscut în întreaga lume ca Advanced cardiac life support, doar la noi – nu. Dupã el au plecat chirurgi si specialisti atât de necesari spitalului, toti din cauza unui management aberant, dar protejat de autoritãtile locale. Nimeni nu a încercat sã-i opreascã pentru cã le stiau motivul plecãrii: managerul Spitalului si primarul Vulcanului.
Solutii ignorate de primarul-doctor
În sprijinul spitalului, cei care stiau cum poate fi redresatã unitatea, si aveau si solutiile, au fost pusi la colt sau pur si simplu neluati în seamã.
La începutul acestui an, doctori cu simt al rãspunderii au ridicat problema serios, stiind cã-si riscã postul din cauza orgoliilor ”managerului de succesuri”, dar si al primarului care le stie pe toate. În luna februarie 2013, seful Compartimentului primiri Urgente, dr. Cãtãlin Popa, trãgea un semnal de alarmã disperat.
”Existã solutii, dar trebuie implicare, nu doar sã porti o simplã corespondentã oficialã cu care sã te acoperi ulterior, dar fãrã efect, cum a fãcut conducerea. Un reprezentant al Spitalului, care stie exact cum se pune problema, trebuie sã meargã la Minister, de unde poate veni rezolvarea. Spun acest lucru pentru cã aici, la Vulcan, existã 110 paturi din care 20 sunt în conservare, desi ele sunt active pentru cã sunt absolut necesare, deci se cheltuie bani care nu sunt decontati. La cele 90 de paturi, care sunt înregistrate ca active, s-a aplicat acel procent de diminuare de 13,5%, ceea ce înseamnã cã doar 75 de paturi sunt finantate. Spitalul nostru se aflã în aceastã situatie din cauza orgoliilor, a ambitiilor dintre doamna Mateescu si doamna ?tefan – fosta directoare de la Directia de Sãnãtate Judeteanã. Si cum Casa de Asigurãri de Sãnãtate face contractul cu spitalul pe ceea ce recomandã Directia de Sãnãtate, doamna Stefan i-a demostrat doamnei Mateescu cine este seful, iar Spitalul a mers în deficit.
Actualul ministru al Sãnãtãtii este deschis si ia decizii corecte dacã existã motive solide,
profesionist prezentate. Spitalul poate fi salvat. Altfel acest spital se va desfiinta singur. Vã dati seama cã este vorba de
3 miliarde lei, sumã ce reprezintã gura de oxigen salvatoare. Cu acesti bani poate fi acoperit deficitul la salariile personalului si mai rãmân ceva bani si pentru spital.
O a doua variantã de salvare este preluarea CPU de minister si sã apartinã de exemplu, pentru cã ar fi cel mai fericit caz, de Petrosani. Sigur cã si Spitalul Petrosani trebuie sã aibã un profit. Asta ar implica acoperirea gãrzilor si la Petrosani de medicii în cauzã. Alte variante nu existã!” – a declarat dr. Cãtãlin Popa, seful Compartimentului de Primiri Urgente Vulcan, pentru Cronica Vãii Jiului, în februarie 2013.
Primarul, bun de platã
Dar cine sã-l audã pe seful SPU?! Dimpotrivã, a fost luat în zeflemea, amenintat pe la colturi, iar acum Spitalul Municipal Vulcan este în colaps, asa cum a prevãzut doctorul. În plin protest spontan al cadrelor medicale, primarul Gheorghe Ile strigã în gura mare cã personalul spitalului nu întelege sã munceascã gratis, dacã se poate, timp de 6 luni pânã la redresare.
Ce-ar fi sã aducã de acasã Gheorghe Ile niste bani, asa, ca daune morale si prejudicii aduse oamenilor angajati, pentru incapacitatea de a gestiona o situatie gravã evidentã, doar pentru a proteja politic un manager care, s-a dovedit, nu avea nimic în comun cu actul de conducere? Jocurile si interesele politice se fac si ele cu o fãrâmã mãcar de bun simt, nu punând în pericol sãnãtatea populatiei si a cadrelor medicale care o deservesc. Cât despre onoare, interesele au ucis-o demult…
Ileana Firtulescu