Fondurile europene vin si cu o laturã mai putin “prietenoasã”. Administratiile locale trebuie sã asigure de partea de cofinantare. Petrila este orasul cu cele mai multe proiecte pe fonduri europene.
Pentru a le implementa este nevoie însã ca autoritãtile locale sã asigure o parte din sumã. De cele mai multe ori, primãriile nu dispun de fondurile necesare pentru cofinantarea proiectelor, astfel cã se apeleazã la alte resurse externe. Creditele sunt cele care scot primãriile din impas.
Credit de aproape 12 milioane
Autoritãtile locale de la Petrila au în vedere contractarea unui credit bancar pentru a cofinanta lucrãrile care se vor desfãsura pe proiecte europene.
Edilii achizitioneazã “servicii de creditare bancarã pentru acordarea unui credit în valoare de pânã la 11.669.400,00 lei ce va fi utilizat pentru asigurarea resurselor financiare necesare cofinantãrii a 14 proiecte care beneficiazã de fonduri europene în orasul Petrila”.
Petrila, se aflã în topul oraselor din Regiunea Vest în ceea ce priveste numãrul proiectelor europene depuse pentru evaluare, alãturi de municipiile Deva, Hunedoara, si Orãstie. În acelasi timp, municipiul Vulcan se ”bate” cu comunele la acest capitol.
Potrivit datelor Ministerului Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice, Hunedoara a depus proiecte în valoare totalã de 70 milioane euro, Deva – 58 milioane, Orãstie – 38 milioane, Petrila – 19 milioane. Lista continuã cu Lupeni – 12 milioane, Uricani – 11 milioane, Hateg – 8 milioane, Petrosani – 8 milioane, Cãlan – 6 milioane, Simeria, – 5 milioane, Vulcan – 3,2 milioane, Ribita – 3,2 milioane euro, Brad – 3 milioane, Sãlasu de sus – 1.7 milioane, Geoagiu – 1,5 milioane, Bãcia – 0,9 milioane euro.
Cosmin BACIU