P rimăriile pot obține finanțare europeană pentru eficientizarea energetică a clădirilor. Reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara informează faptul că cei de la ADR Vest au relansat în consultare publică ghidul de finanțare pentru ”Eficiență energetică – clădiri rezidențiale”. Obiectivul constă în îmbunătățirea performanțelor energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul clădirilor rezidențiale multifamiliale din mediul urban în vederea combaterii schimbărilor climatice.

”Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027 relansează în consultare publică varianta Draft 2 a Ghidului solicitantului de finanțare aferent Intervenției regionale 3.1.A-Eficiență energetică – clădiri rezidențiale lansat inițial în consultare publică în perioada 21.03.2023 – 21.04.2023. Ghidul solicitantului de finanțare a fost consolidat și readaptat ca urmare a analizării observațiilor primite în perioada de consultare publică, precum și a emiterii Ordonanței de urgență nr. 23/2023 privind instituirea unor măsuri de simplificare și digitalizare pentru gestionarea fondurilor europene aferente Politicii de Coeziune 2021 – 2027”, arată CJ Hunedoara.
Astfel, obiectul consultării publice este noua formă a ghidului solicitantului de finanțare actualizat și republicat în conformitate cu structura aprobată prin Ordinul Ministrului investiţiilor şi proiectelor europene Nr. 1777/2023 din 3 mai 2023, prin care a fost aprobată și structura cadru pentru: Cererea de finanţare, Declaraţia unică, Bugetul proiectului, Raportul de progres și Raportul de vizită, Ordinul nr. 2.041/2023 pentru aprobarea modelului contractului de finanțare prevăzut la art. 14 alin. (2) din OUG nr. 23/2023 și Ordinul nr. 2.370/2023 pentru aprobarea matricei de corelare prevăzute la art. 7 alin. (3) din OUG nr. 23/2023. Prin acest apel de proiecte se finanțează următoarele activități: reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii; îmbunătățirea sistemului tehnic al clădirii, respectiv instalații: de ex. sisteme de ventilare centralizată, instalaţia de distribuţie centralizată a agentului termic – încălzire şi apă caldă de consum, înlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare etc.; utilizarea surselor regenerabile de energie, în măsura în care sunt concepute și dimensionate pentru consumul propriu al clădirii – pentru părțile comune, fără a se urmări livrarea de energie în reţelele naţionale, integrate cu alte tipuri de acțiuni și într-un procent limitat și alte intervenții aferente măsurilor conexe care contribuie la implementarea proiectului.
Alocarea regională pentru prezentul apel de proiecte este de 70,03 milioane euro.
Prin prezentul ghid se vor lansa
6 apeluri de proiecte cu depunere la
termen având alocări teritoriale diferite. Dintre acestea patru sunt competitive și cuprind un apel de proiecte care se adresează unităților administrativ-
teritoriale (UAT) orașe din județul Arad; un apel de proiecte care se adresează unităților administrativ-teritoriale (UAT) orașe din județul Caraș-Severin; un apel de proiecte care se adresează unităților administrativ-teritoriale (UAT) orașe din județul Hunedoara, fără orașele din ITI Valea Jiului;
un apel de proiecte care se adresează unităților administrativ-teritoriale (UAT) orașe din județul Timiș.
Mai există și două necompetitive care conțin un apel de proiecte care se adresează unităților administrativ-
teritoriale (UAT) municipii reședință
de județ și municipii din Regiunea
Vest, fără municipiile din ITI Valea Jiului și un apel de proiecte care se adresează unităților administrativ-
teritoriale (UAT) municipii și orașe din ITI Valea Jiului.
În cadrul apelurilor de proiecte
aferente IR 3.1.A Eficiență energetică – clădiri rezidențiale, solicitanții eligibili sunt Unitățile Administrativ Teritoriale Municipii Reședință de Județ, Municipii și Orașe din cadrul Regiunii Vest , inclusiv cele aferente ITI Valea Jiului. Nu sunt eligibile UAT din mediul rural.
În cadrul acestei intervenții regionale, contribuția solicitantului la finanțarea investiției este în conformitate cu prevederile articolului 1, alineatul 2, litera a), punctul iii) din Ordonanța de Urgență nr. 179/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe: minim 5% din valoarea totală eligibilă a investiției, respectiv suma cheltuielilor eligibile incluse în proiect, reprezentând fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale. Contribuția este suportată de către solicitantul de finanțare și Asociația de proprietari, iar cota de contribuție proprie a autorităților administrației publice locale nu poate depăși 3%. Conform art. art. 13^3, alineatul (1) din OUG nr. 18/2009, actualizat prin OUG nr.179/2022, restul de finanțare pentru astfel de intervenții, pentru regiunile mai puțin dezvoltate implică acordarea a 90% din fonduri externe nerambursabile și din alocații de la bugetul de stat în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul programelor, conform ratei de cofinanțare stabilite prin deciziile Comisiei Europene de aprobare a programelor și 5% din alocaţii de la bugetul de stat, în limita sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul Ministerului Finanţelor, reprezentând contribuţie suplimentară de la bugetul de stat faţă de contribuţia prevăzută mai sus.
”Perioada de consultare publică este de 10 zile lucrătoare de la data publicării pe site-ul ADR Vest, din 20.06.2023 și până în data de 05.07.2023 (ora 12:00). Ghidului solicitantului de finanțare împreună cu anexele la ghid sunt disponibile pe https://www.vest.ro/…/d/d7503c42ece4cd22b7a972ba2f5444ce, iar observațiile și propunerile justificate pot fi trimise la adresa de e-mail: consultare@adrvest.ro”, mai arată reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara.
Monika BACIU