A nins și primul strat de zăpadă s-a așternut deja la munte. A fost un week-end cu vânt puternic la munte, dar cei care au îndrăznit să urce într-o drumeție, au avut și prilejul de a vedea peisaje
incredibile, dar și efectul Gloria.

Un grup de pasionați ai muntelui ne delectează, din nou, din Parâng, cu efectul Gloria. Este una dintre cele mai rare imagini pe care cineva o poate surprinde și doar în condiții speciale. Dar, așa cum ne-a obișnuit și acum 2 ani, cam tot în această perioadă, Attila Dobai, revine și ne dă o nouă imagine a efectului Gloria.
“Eram pe creasta munților Parâng și s-a văzut din nou efectul Gloria. Eram la intersecția unde se coboară spre Lacul Mija. Eu l-am văzut de mai multe ori, deja, iar pentru mine nu mai este o noutate. Dar este, într-adevăr, ceva ce nu foarte multă lume are ocazia să vadă”, spune Attila Dobai.
Spectrul Brocken, sau Efectul Gloria este un fenomen extrem de rar, care se formează doar în anumite condiții. În fapt, este nevoie de mai multe elemente, efectul fiind dat de umbra mărită a unui om, privită din vârful unui munte, în direcția opusă soarelui, situate deasupra norilor, formați din picături de apă uniforme, ori desupra ceții. Umbra siluetei umane este atunci înconjurată de spectrul luminii, sub forma unui curcubeu.
Diana Mitrache
Sursa facebook