Compania Huilei vinde carbune la un pret care nu este avantajos, iar cei din conducerea CNH spun ca acest fapt impiedica activitatea din minerit. Totusi, sindicalistii spera ca ministerul de resort sa gaseasca o solutie convenabila.
Conducerea CNH a reiterat ideea ca pretul carbunelui din Valea Jiului este principala cauza a problemelor financiare cu care se confrunta Compania. Potrivit directorului general al CNH, Constantin Jujan subventia care se acorda minelor care se inchid, trebuie sa fie completata de un pret real pentru carbune. „Atata timp cat vindem la pretul la care vindem noi acum carbunele, nu vom putea sa fim competitivi. Compania Huilei nu va muri, dar subventia pentru minele care se inchid trebuie sa ajunga la noi, iar pretul tonei de huila trebuie corelat cu costul extractiei unei tone de huila, pentru ca acum e mai mic”, spune Constantin Jujan, directorul general al CNH.
Costul de productie pe tona la CNH este de aproximativ 315 de lei (75 de euro), iar pretul de vanzare este de 224 de lei (53 de euro) pe tona.
Tot de aceeasi parere sunt si sindicatele, iar presedintele LSMVJ Zoltan Lacatas afirma chiar ca Ministerul Economiei este interesat de acest lucru. „Ministerul Economiei este interesat de problemele CNH si am primit si cateva propuneri, la sfarsitul saptamanii trecute, care vizeaza disponibilizatii, angajatii si pensionarii din minerit. Banii pentru CNH trebuie sa vina de la Guvernul Romaniei si nu se mai poate proceda asa cum s-amers anul trecut, 12 luni fara subventii”, a declarat Zoltan Lacatas, presedintele LSMVJ.
Compania Huilei a fuctionat tot anul 2011 fara subventii si angajatii au fost platiti doar din vanzarea carbunelui. In acest an, insa, se preconizeaza alte perspective, precum si un management privat care va fi instalat in vara.
Diana Mitrache