Aproximativ 40 % din deseurile ce le aruncã populatia din Vulcan la ghena de gunoi sunt recuperate, iar banii sunt folositi pentru a mentine pretul si asa crescut la serviciile pentru preluarea si transportul gunoiului.
De fapt, primarul Gheorghe Ile afirmã cã a fãcut mari economii, dupã ce a livrat tone de PET-uri spre o firmã cu care are contract si doar asa a ajuns la performanta de a nu mãri costurile acestui serviciu. „Am avut un mare avantaj cu aceastã statie de triere, pentru cã reusim sã recuperãm aproximativ 40% din deseuri. Asta ne face sã putem mentine pretul. Altfel ar creste enorm de mult pretul cu transportul. Pentru cã este distantã mare de la Vulcan la Horezu”, a spus Gheorghe Ile, primar al municipiului Vulcan.
Groapa de la Vulcan a fost singura care a functionat pânã în varã, dar acum primarul spune cã va avea bani si pentru ecologizarea ei. Sunt fonduri europene, care vor fi accesate cu ajutorul Consiliului Judetean Hunedoara în urmãtoarea perioadã. „Sunt fãcute documentele pentru proiectare. Sunt fonduri europene si o contributie foarte micã în bani va avea Pregoterm, societatea care a gestionat groapa. Primãria nu va avea de dat bani, dar contractul se va face între noi si Consiliul Judetean, pentru absorbirea fondurilor europene. Acum este în proiectare si când vom primii bani se va închide groapa în mod ecologic”, a mai adãugat Gheorghe Ile. Lunar, la Vulcan primarul spune cã recupereazã din vânzarea deseurilor aproximativ 9.000 de lei, bani cu care plãteste combustibilul pentru masinile ce duc gunoiul la Horezu. Asta, pânã când va fi functionalã platforma temporarã de la Petrosani si apoi deponeul de la Bârcea Mare.
Diana Mitrache