Suntem în Postul Crăciunului, dar nu toată lumea ar trebui să îl țină. O spun medicii specialiști, care le recomandă celor cu diabet, spre exemplu, copiilor și bătrânilor, să țină cont că își pot deregla sănătatea. Și, în plus, pot aduce un plus de glucide, care să nu le facă deloc bine.

Postul alimentar este cunoscut de mii de ani, iar oamenii au diverse motivații, de la dimensiunea religioasă până la cea de menținere a sănătății sau de detoxifiere a organismului.
Important este ca alimentele introduse în dietă să nu ne facă mai rău, sau lipsa hranei corespun­zătoare să ne îmbolnă-vească.
„În primul rând, vă spun că postul nu este sănătos pentru toate persoanele. În principal, gravidele nu trebuie să țină postul. La fel și copiii, care sunt în perioada de creștere și nu le este recomandat să postească”, a spus dr. Natalia Horobeț Rahotă, medic medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.
Postul, ca regim, poate reprezenta o restricție alimentară binevenită pentru organism – ajută la controlul zahărului din sânge prin reducerea rezistenței la insulină, contribuie la scăderea în greutate prin limitarea aportului de calorii, contribuie la stimularea metabolismului, reduce tensiunea arterială, nivelul trigliceridelor și nivelul de colesterol. Toate, în condițiile în care alegem bine ce mâncăm.
„Trebuie să avem grijă, în primul rând, la proteine. În post, sunt excluse cele de origine animale și trebuie înlocuite cu cele vegetale. De exemplu, tofu. soia, mazărea, care conțin foarte multe proteine. Trebuie să consumăm legume, fructe, care sunt sănătoase. Trebuie să avem grijă și de unde le cumpărăm, să nu fie stropite, mai ales că acum nu e sezonul lor”, mai spune emdicul specialist, Natalia Horobeț Rahotă.
Iar specialiștii ne mai atrag atenția că bătrânii ar trebui să țină maxim 5 zile postul, dacă nu au o sănătate bună.
Și nici bolnavilor de diabet, spre exemplu, nu le este recomandat prea mult timp. „Persoanele cu diabet nu ar trebui să țină post, pentru că, în post mâncăm foarte multe glucide. De exemplu pâinea, sau zacusca de fasole, care nu este recomandată”, afirmă Natalia Horobeț Rahotă.
Medicii ne spun că acum ar trebui să măncăm puțin și des. Este recomandat să avem 3 mese pe zi și 2 gustări și să evităm produsele procesate cum sunt mezelurile de post, pateul vegetal, foietajul de post, covrigeii de post, deoarece sunt bogate caloric, dar si în aditivi și coloranți alimentari. Dar ne spun să consumăm zilnic ciorbe și supe creme de legume.
Diana Mitrache