Postul Adormirii Maicii Domnului sau Postul Sfintei Maria începe anul acesta în data de 1 august. Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare) se sãrbãtoreste în data de 15 august, iar pânã atunci, credinciosii sunt sfãtuiti sã fie mai buni, mai milostivi si mai încrezãtori cã pot face bine.
Postul Sfintei Maria dureazã douã sãptãmâni si este considerat de o importantã egalã cu Postul Pastelui. De altfel, se spune cã acest post ar fi, de fapt, rupt, din Postul Pastelui, care ar fi durat înainte nouã sãptãmâni în loc de sapte.
„În perioada postului trebuie sã fim mai buni, mai iertãtori, sã lãsãm de la noi, sã ne spovedim, sã ne curãtãm sufletul. Nu e doar de a renunta la mâncare sau bãuturã, ci sã fim mai buni, mai întelegãtori si sã parcurgem cu sufletul Drumul Bisericii prin rugãciune”, spune preotul ortodox Nicolae Volintiru,
În Postul Sfintei Maria existã o singurã dezlegare la peste, pe 6 august, când prãznuim Schimbarea la Fatã a Domnului, ziua când, potrivit traditiei noastre, a românilor, natura începe sã se pregãteascã de toamnã.
„De miercuri începe Postul Adormirii Maicii Domnului. Anul Bisericesc, începe de la 1 septembrie si este praznicul Maicii Domnului. Vedem cã anul bisericesc începe cu Nasterea Maicii Domnului si se încheie cu Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august. Este un post de varã, care se poate sine usor. Este un post de varã prin care ne pregãtim pentru a cinsti aceastã sãrbãtoare si ne pregãtim sufleteste pentru mântuirea sufletului nostru. Postul ne curãtã trupeste, ne apropie de Dumnezeu, reusim sã ne zidim duhovniceste si sã scãpãm de anumite patimi care ne macinã sufleteste”, ne mai sfãtuieste preotul Volintiru.
În Postul Sfintei Mãrii sunt interzise nuntile, sezonul se deschide dupã data de 15 august si tine pânã la intrarea în postul Crãciunului. Postul Adormirii Maicii Domnului înseamnã înfrânare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Nu este bine sã te certi, sã înjuri sau sã îti vorbesti aproapele de rãu.
Diana Mitrache