C el mai bine este să vezi autoutilitarele SMURD la expoziție. Și asta au făcut pompierii din Petroșani, la finalul săptămânii trecute, când au adus mașinile de stingere, dar și cele de descarcerare, ori ambulanțele SMURD. Zeci de copii au intrat, curioși în mașini, evenimentul fiind unul care precede ziua de 13 septembrie – Ziua Pompierilor.

Veselie mare și curiozitate. Copiii și părinții, deopotrivă, s-au arătat încâtați să vadă mașinile detașamentului de pompieri de la Petroșani.
Le-au adus în Parcul Central „Carol Schreter”, locul în care micuții au avut ocazia să vadă cum funcționează o sirenă, ori care este mașina cu care sunt stinse incendiile. Pentru că mulți știau
aceste mașini doar din trafic, atunci când trec,
cu sirenele și girofarele pornite.
Miercuri, 13 septembrtie, de ziua lor,
pompierii ne așteaptă la ei, la unitate, acolo unde va fi Ziua porților deschise.
Ziua Pompierilor din România este o sărbătoare anuală care comemorează, în fiecare zi de 13 septembrie, Bătălia din Dealul Spirii, care a avut loc în 1848 la București, între compania de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu și un corp de armată al Imperiului Otoman.
Această zi a fost desemnată ca Zi a
pompierilor din România, în cinstea eroismului de care a dat dovadă subunitatea de pompieri în acea luptă din timpul Revoluției Române din 1848. Legal, oficializarea ei s-a produs începând cu anul 1953, iar după revoluție acest lucru a
fost legiferat.
Diana Mitrache