Instabilitatea politicã din România are efecte si pe plan extern, precum replicile unui seism. Dan Marinescu, presedintele Comisiei de Politici Externã a Partidului National Liberal Hunedoara, face o radiografie a evenimentelor petrecute în ultima vreme de cãtre actuala guvernare în ceea ce priveste politica externã.
Totodatã Dan Marinescu este membru la nivel national în Asociatia Românã de Polictica Externã, alãturi de mai multi diplomati si analisti politici de seamã ai României.
“Ceea ce se întâmplã în România în ultima vreme distruge si ultima redutã de diplomatie care ne-a mai rãmas si anume diplomatia dusã pe parte de politicã externã. Majoritatea membrilor PSD poate nu îsi dau seama, dar e clar cã cei sau cel care conduce PSD urmeazã instructiunile unora care nu deservesc interesul României. Sã nu uitãm cã Liviu Dragnea este nepotul generalului Marin Dragnea, cel care a condus divizia Tudor Vladimirescu instruitã în URSS pe vremea lui Stalin, o unealtã de propagandã si de pregãtire a instaurãrii comunismului în România. Generalul Marin Dragnea, de loc din Teleorman, a fost decorat atât de Stalin cât si de Putin ori asta spune multe în contextul în care România este membru NATO si UE”, a declarat Dan Marinescu, presedintele Comisiei de Politici Externe a PNL.
Referitor la schimbãrile propriului Guvern de carte Liviu Dragnea prin PSD, Dan Marinescu are o teorie proprie în aceastã privintã.
“Sã nu uitãm cã pe Grindeau l-au schimbat când trebuia sã plece în SUA pentru a se întâlni cu o delegatie americanã din care fãceau parte mai multi oamani de afaceri consacrati. Acum pe Tudose când trebuia sã marcheze un eveniment istoric între cele douã tãri, Romania-Japonia. Aceste evenimente coroborate si cu OUG 13 care au avut loc în mai putin de un an de zile, transmit clar un semnal de instabilitate politicã în exterior. Prin toate acestea am transmis practice un semnal de “don’t go în România” cãtre delegatiile de afaceristi capitalisti, în special cãtre afaceristii occidentali. Dupã pãrerea mea este regia Moscovei orchestrata prin pionii de la PSD în scopul de a îndepãrta tara de UE si valorile democratice, în ideea de a o îndrepta cãtre Rãsãrit, dar nu cãtre Japonia ci mai degrabã cãtre Rusia”, mai spune Marinescu.
Liberalul considerã cã pentru o analizã coerentã nu doar aspectele economice trebuie luate în calcul, ci si cele geopolitice.
“Contextul geopolitic este mai mare decât problemele economice care sunt la mijloc în acest rãzboi nevãzut de noi, muritorii de rând. Spun asta deoarece privind în ansamblu atât România cât si Japonia au ca si principal partener strategic de securitate SUA. Pe partea cealaltã amenintãrile grupãrilor extremiste la adresa României, finantate de Rusia cât si amenintarea Nord Coreeanã, sprijinitã de rusi asupra Japoniei, obligã practic cele douã tãri (România si Japonia) la un parteneriat strategic. Stiu cã pare o aberatie ceea ce vã spun, dar acest an al centenarului nu prea e pe placul ursului de la rãsãrit si nici pe placul sovinului nostru vecin extremist de la apus care contestã tratatul de la Trianon. Plus de asta România este un reper de stabilitate în aceastã zonã tinând cont si de bazele NATO de la noi si chiar si acest lucru deranjeazã pe multi”, mai precizeazã liberalul.
Imaginea României a fost stirbitã de scandalurile din politica Româneascã. Doi premieri au fost schimbati de propriul partid.
“Apucãturile bolsevice si dictatoriale a lui Dragnea au transformat PSD în propria gascã de Teleorman. Smerenia si servilismul membrilor PSD fatã de liderul suprem Dragnea arãtatã de multe ori prin lasitatea de a-si exprima liberi opiniile este comparabilã cu cea a poporului nord corean fatã de Kim Jong-un! Prin urmare dupã numai un an de când sunt la guvernare, PSD a dovedit, asa cum bãnuiam, cã programul lor nu este altceva decât o gargarã politicã fãrã predictibilitate cât si faptul cã sunt incapabili sã guverneze România!  Iar cel mai grav este cã ceea ce se întâmplã acum nu face altceva decât sã accelereze depopularea României, un flagel de care mai toti evita sã vorbeascã de ani buni de zile”, a mai subliniat presedintele Comisiei de Politici Externe a PNL.
Liberalul Dan Marinescu apreciazã cã politicienii de carton ai României nu fac altceva decât sã amputeze politica externã.
“Analiza relata mai sus este o pãrere personalã care trebuie luatã în calcul de cei abilitati. Nu este normal sã sabotãm munca diplomatilor profesionisti din MAE, a celor care încã mai sunt si deservesc interesul tãrii si care sunt tot mai putini, cum nu este normal ca de mai bine de un an de zile postul de director al SIE sã fie încã vacant. Nu este normal sã amputãm politica externã prin incompetenta guvernantilor”,  conchis Dan Marinescu.
Monika BACIU