P odul rutier de la Petrila este gata și poate fi inaugurat. S-au făcut probele de rezistență deja, însă, mai sunt etape ce țin de birocrație și care trebuie finalizate în aceste zile.
Primarul spune că îl va inaugura de Moș Nicolae, cel mai probabil.
Construcția podului rutier a fost finalizată și s-au făcut și ultimele retușuri, constructorul fiind gata cu toate lucrările. Dar nu a putut fi inaugurat deocamdată, pentru că nu sunt gata toate hârtiile.
„Cred că, din punct de vedere al construcției, este finalizat în totalitate. Ultimele lucrări s-au făcut la rosturile de dilatare, care și ele au un termen în care nu era voie să se circule, ca să se închidă. Iar la momentul actual, am vorbit la Consiliul Județean și mai trebuie finalizate niște documente legate de plata costurilor aferente ISC, iar apoi s epoate da în folosință. Nu au putut plăti cei de la Consiliul Județena, din cauza ordonanței de austeritate, care ne obligă să nu facem anumite cheltuieli, iar acei bani erau dintr-un capitol din buget, care era cumva restricționat”, spune Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Dar podul va putea fi trecut și pietonal și cu mașina, iar inaugurarea ar putea fi făcută chiar de Moș Nicolae.
„Probabil, în perioada de după 1 decembrie se va inaugura posul. Poate reușim de Moș Nicolae să îl dăm în folosință și să îl facem cadou petrilenilor”, mai afirmă edilul.
Podul de la Petrila a costat aproape 6,5 milioane de lei, iar finanțarea a fost semnată la finalul lunii aprilie de ministrul Cseke Attila.
Pe acest traseu, generat de podul de peste Jiu, se va asigura și un acces mai facil viitorilor investitori în zona activelor fostei exploatări miniere din Petrila.
Dar traseul de pe pod, pe șoseaua de centură, vizează și ideea unui circuit cu stâne-muzeu pe Jieț, iar mai apoi spre Transalpina. Startul lucrărilor s-a dat în luna mai 2023.
Diana Mitrache