O rașul Uricani a rămas fără piață. Există acum o construcție finalizată, dar edilii nu cred că au băgat banii ca să iasă o piață. Și asta, în timp ce oamenii ar vrea un loc de unde să se aprovizioneze. Altfel, drumul spre legumele din ciorbă e lung de câțiva kilometri.

Dacă stai în Uricani ai un supermarket și câteva aprozare. Piața a fost desființată demult, iar locul ei e luat acum de o construcție care mai mult a înfrumusețat locul, așa cum ne-a spus primarul Dănuț Buhăescu. Nu e piață și, poate, nici nu va fi.
„Piața din orașul vechi am luat decizia să o modernizăm, nu fiindcă era plin de oameni acolo, că nu venea nimeni. Ci, pentru că strica aspectul zonei. Vă spun realitatea”, a recunoscut sincer Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
Oamenii din cel mai vestic punct al Văii Jiului, mulți pensionari, sau oameni care au case spre Câmpu lui Neag, încolo, pleacă spre Lupeni, Vulcan, ori chiar până la Petroșani. Și drumul e lung de câțiva kilometri. Ori aleg local, un aprozar. „Mai mari ca piața sunt aceste aprozare. Și sunt aprozare pe componente: lapte, brânză, ouă. Momârlanii stau la piață? Nu, tată! Ei merg direct la oameni acasă. Nu este situația de tradiție, cum e la Lupeni, Vulcan. Dacă au nevoie de piață se duc la Lupeni, sau la Vulcan, ori la supermarketuri”, mai spune primarul.
Vechea piață e acum o construcție în care primăria a depozitat mai multe lucruri. Dar oamenii locului privesc spre ea cu speranța că aici va fi o piață, ca pe timpuri.
„De foarte mult timp nu am avut piață. Ce putem să zicem? Ne-am obișnuit să facem naveta. Avem aprozarele din zonă. Mai merg la Petroșani. Da, e lung drumul. Ar fi bine să o deschidă”, a spus o femeie care locuiește în zona primăriei, aproape de piața nou-construită.
„De mult timp nu mai funcționează. Mergem la Lupeni, ori la aprozare, că altceva nu avem. Se tot lucrează la ea, dar nu știm când se va termina”, a spus un alt localnic.
„Este benefică. De mulți ani, foarte mulți ani, noi nu am avut piață. Cumpăr de la supermarket. Avem două aprozare. La piață ar fi bine. Că, de multe ori, mă duc la Vulcan să iau ceapă verde, verdețuri, că sunt mult mai bune decât din supermarket”, a adăugat un altul.
Nu va fi piață, cel mai probabil, la Uricani. Iar primarul spune că vor mai veni supermarket-uri mari, care să le ia fața celor care au produse din gospodărie.
„Vine Billa și mai e Penny, care caută teren. Vor să facă în Uricani. Dar eu le-am zis că, în mijlocul orașului, pot să se supere pe mine, dar eu nu distrug zona. Au venit. Au venit cum trebuie, vă spun sincer. Eu nu stric parcuri, ca să faci dumneata
supermarket-uri. Le-am indicat terenuri”, afirmă edilul.
Cândva, orașul Uricani avea două piețe, la extreme, în orașul vechi și în partea nou-construită, în anii comunismului. Una a fost vândută unui privat, iar a doua nu prea va avea șanse să fie piață.
„Piața, fiindcă nu arde, în sensul în care lumea are aprozare, lăptării și sunt și lăptării private. Am ridicat-o. Are geamuri, acoperiș, mai trebuie să facem partea de autorizare. Incredibil câte se cer, lucruri care înainte nu se cereau. O să o fac și apoi o să stau un an, doi și, dacă nu vin oamenii la piață, aleg varianta doi. O dau unui privat, poate face ceva”, a conchis Dănuț Buhăescu.
Diana Mitrache