Petrilenii supravegheazã cu sufletul la gurã lucrãrile lui Avram

Timp de 3 ani, o parte a locuitorilor din partea de jos a Petrilei au reclamat an de an cã le sunt puse în pericol imobilele datoritã apei care bãltea luni întregi în subsoluri. SC Apa Serv Petrosani nu avea solitii pentru o retea de canalizare subdimesionatã, iar locuitorii pregãteau actionarea în instantã cu expertizarea Inspectiei în Constructii. Acum existã solutii si se lucreazã intens, spune Costel Avram, directorul general  al societãtii.

Locuitori ai cartierelor de jos ale Petrilei, respectiv Republicii, Prundului, Mãgura, fac cu rândul câte o ”vizitã” santierului unde se reabiliteazã reteaua de canalizare în virtutea primului contract al SC Apa Serv Petrosani, de extindere si reabilitare a infrastructurii de apã si canalizare, în valoare de 40 milioane de euro.

Interesul cetãtenilor fatã de lucrãri este crescut în aceastã zonã având în vedere cã de circa 2-3 ani subsolurile blocurilor în care locuiesc sunt inundate periodic. Durerea era mare si solutii nu prea existau, desi lucrãtorii Apa Serv au încercat cu vidanje, cu tot felul de instrunemte de desfundat, dar fãrã rezultat. Blocurile având construite la subsol garaje, pivnite, amenajate boxe de alimente si de combustibil, pierderile erau considerabile, iar structurile de rezistentã ale imobilelor erau în pericol în conditiile în care apa infiltratã bãltea si câte 3-4 luni.

În disperare, locuitorii afectati erau hotãrâti sã dea în judecatã Apa Serv pentru punerea în pericol a locuinselor, unii dintre acestia au antamat si expertize ale Ispectiei în Constructii pentru a face dovada cã au dreptate. Dar, se pare cã acest calvar al lor a luat sfârsit.

”Dupã terminarea acestei lucrãri oamenii nu vor mai avea probleme cu inundarea subsolurilor. Am spus atunci, desi nu eram director al Apa Serv, ci coordonator din partea Consiliului Judetean, cã reteaua principalã de canalizare este subdimensionatã dupã dezvoltarea orasului si nu existau suficiente modalitãti de preluare, pe lângã faptul cã cele existente erau învechite si pe alocuri obturate si de aceea locuitorii de acolo aveau probleme. Atunci nu existau posibilitãti de rezolvare. Acum existã! Personal am fost la fata locului sã vãd care este stadiul lucrãrilor” – a declarat directorul general al SC Apa Serv Petrosani, Costel Avram.

Acest prim contract al Apa Serv prevede extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apã si de canalizare în Petrosani, Petrila si Aninoasa.

”În ce priveste îmbunãtãtirea sistemului de canalizare si reducerea ratei infiltratilor, se vor construi 14.396 metri de retea de canalizare pentru deservirea a 2.740 de racorduri la Petrila, reabilitarea a 3.309 metri de retea de canalizare tot la Petrila si constructia a 6.938 metri de retea nouã de canalizare în Aninoasa”, declara la demararea proiectului, Monica Tarcea, director de dezvoltare Apa Serv.

Proiectul privind extinderea si reabilitarea sistemului de alimentare cu apa si de canalizare are valoarea de 40 de milioane de euro, din care 85 la sutã – 34 de milioane de euro, sunt fonduri comunitare, 13 la suta – 5,2 milioane de euro, de la bugetul de stat si 2 la sutã – 800.000 de euro, de la bugetele locale.

Durata de derulare a primului contract este de 36 de luni, iar a întregului proiect de 50 de luni. Startul s-a dat în 28 martie 2011.

Ileana Firtulescu

 

 

Un comentariu la „Petrilenii supravegheazã cu sufletul la gurã lucrãrile lui Avram

  • 31 iulie 2012 la 21:58
    Permalink

    Molot si Avram sa ieftineasca apa in Valea Jiului .

Comentariile sunt închise.