7Vânzarea Complexului Energetic Hunedoara unor americani reprezintã un tel rupt din filmele americane. Asta declarã presedintele Sindicatului Muntele Petre Nica, sindicat reprezentativ la nivelul Societãtii Nationale a Huilei Petrosani.

Declaratia liderului de sindicat vine dupã ce deputatul PSD, Cristian Resmeritã a declarat cã o societate din America este interesatã sã cumpere Complexul Energetic Hunedoara.

„As  sugera celor care vor sã ne vândã sã gãseascã solutii la nivel de România de a pãstra acest complex energetic în sânul statului român pentru cã vânzarea lui oricãrei firme indiferent cã este americanã, cehã, polonezã va genera someri, pentru cã nimeni nu va putea sã facã peste noapte din acest Complex Energetic un complex care sã fie sustenabil pe piata de energie”, a spus Petre Nica.

Nica a mai precizat cã americanii sunt intersesati, de regulã, de centrale atomo-nucleare, nu de complexe energetice.

„Se vorbea cã o firmã americanã intentioneazã sã cumpere companii energetice  pe bazã de cãrbune din România.  Oricine doreste sã citeascã, ceea ce este public la nivel european, poate vedea cã America se intereseazã de productia de energie electricã pe bazã atomo-nuclearã. Este foarte cunoscut faptul cã o centralã atomo nuclearã din Cehia este curtatã de firme americane  si rusesti pentru construirea a nouã doi reactoare. Nu va veni niciun american. Dacã o firmã americanã  va cumpãra Complexul Energetic Hunedoara, eu îmi dau demisia din orice  functie care reprezintã oameni sau salariati. Este o poveste frumoasã care ne place pentru cã visul oricãrui om este de a ajunge în America si cred cã sub aceastã egidã ne-am gândit cã ar sta foarte bine sã aducem în discutii o firmã americanã”, a mai spus presedintele Sindicatului Muntele.

Potrivit liderului de sindicat, oamenii politici ar trebui sã îsi uneascã fortele atât între ei cât si cu reprezentantii din Valea Jiului pentru a dezvolta un cadru propice pentru continuarea activitãtii în mineritul din Valea Jiului. Mai mult, acesta i-a propus ministrului delegat pe probleme de energie Constantin Nitã o dezbatere pe tema ”Valea Jiului are nevoie de decizii, nu de analize”.

Monika BACIU