Petre Nica, fostul director general adjunct al CEH, a dat în judecatã societatea. Dosarul înregistrat pe rolul Tribunalului Hunedoara are ca obiect “anulare act”. Adicã Petre Nica cere anularea deciziei prin care s-a deschis schimbarea acestuia din functia de director general adjunct. Instanta a fixat un prim termen de judecatã pentru data de astãzi, 17 august. Consiliul de Administratie al CEH, acelasi care a decis si neprelungirea mandatului lui Mihael Melczer în functia de director general, a decis desfiintarea posturilor de director general adjunct. Presedintele CA al CEH, Stamin Purcaru declara cã s-a decis desfiintarea posturilor de director general adjunct pentru “scurtarea fluxului informational”.
“Consiliul de Administratie a luat decizia de a desfiinta cele douã posturi de director general adjunct. Sã explic de ce am convenit sã subtiem aceste posturi. Pânã acum un an era Directia Minierã si Directia Energeticã si era câte un director de directie. Între timp am vãzut cã au apãrut sefi de departamente, în loc de director de directie si director general adjunct, ceea ce înseamnã un etaj decizional între ei. Atunci am convenit cã dacã tot cãutãm bani cu acul si pentru a realiza un flux informational mai scurt, adicã informatia de jos, pânã la decident sã fie mai scurtã, si un flux decizional mai scurt de la decident cãtre executant am cãzut de acord cã este mai simplu sã ai director de directie cu statut de conducere de director de directie decât sã ai un sef de departament între directorul de minã si directorul general adjunct, care probabil are si alte sarcini decât directia în sine. Si la termocentralã unde am umblat la ele si am lãsat un director si un loctiitor. La fel de bine trebuie sã stim cã la urmãtorul Consiliu de Administratie trebuie sã vinã cu ele puse în formula asta”, spunea Stamin Purcaru, presedintele Consiliului de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara, la momentul desfiintãrii posturilor. Petre Nica, fostul director general adjunct al CEH sustine cã este o nedreptate faptul cã a fost înlãturat din structura de conducere. Mai mult decât atât, acesta acuzã politicul de implicarea în actul managerial.
“Înlãturarea mea de la conducerea CEH a fost cerutã de cãtre politicul care a preluat guvernarea dupã 11 Decembrie 2016! Prima datã, pentru cã dorinta acaparãrii puterii era maximã, s-a încercat înlãturarea prin forta grevei celor de la Lupeni în Ianuarie, si doar cei de la Lupeni au oprit lucrul, apoi s-a boicotat concursul meu pe post prin tot felul de sicane, adrese ale Sindicatului Muntele pentru amânarea acestuia chiar dacã se depãseau cele 90 de zile conform Codului Muncii, telefoane de la minister prin care cereau lãmuriri cu privire la concurs, chiar dacã nu intra în atributul acestora. Au esuat cele douã încercãri, toate instrumentate de oameni aflati în functii cu sustinere PSD sau înregimentati PSD. Ultima solutie a fost desfiintarea postului meu si al domnului Giurgiu si înfiintarea unora aproape identice pentru doi membrii PSD, Niculescu si Chiuzan, dealtfel buni profesional! Ceea ce nu este corect este faptul cã nici noi nu am dovedit incompetente din moment ce am traversat cea mai grea iarna, iesiti din insolventa si executati silit de ultimii lei, cu creditori care cereau plata la livrare, fãrã stocuri suficiente de cãrbune, cu o grevã construitã si nu numai! Astãzi avem tot doi directori unul pe energie unul pe minerit doar cã le spune altfel, mai avem în plus unul tehnic înfiintat de CA. Chiar dacã am cerut verbal si în scris sã fiu consultat în ceea ce priveste organigrama pe partea minierã, am fost refuzat. Ministrul Energiei are cunostintã de tot ceea ce s-a întâmplat, din pãcate asistãm si astãzi la batjocorea minerilor si energeticienilor care au salvat asta iarna sistemul energetic. Si dacã tot conduc, îi întreb deopotrivã pe cei din minister, administratie, sindicat si politicã, DE CE SE ÎNCHID TOTUSI MINELE, când se poate renunta la ajutorul de stat. Acum multi ani Lakatas Zoltan cerea Statului Român 1 leu la fiecare facturã de energie pentru minerit. Am preluat si noi cererea mai apoi dar ni s-a spus cã nu se poate, FALS! Astãzi românii plãtesc zeci de lei în plus la facturã, deci SE POATE salva energia pe bazã de cãrbune pentru încã o perioadã. E mult mai simplu sã dai bani si sã închizi decât sã investesti si sã construiesti, dar cine din ziua se azi? Politicul? Administratia? Sindicatul? Ministerul? Da, consider cã am fost înlãturat de la conducere nemeritat si de aceea am cerut justitiei sã facã dreptate”, ne-a declarat Petre Nica, fostul director general adjunct al CEH. Petre Nica a ajuns director general adjunct la finalul anului trecut, tot printr-o decizie a Consiliului de Administratie. Diferenta este cã acel consiliu de administratie era condus la acel moment de Bogdan Stãnescu, iar CEH era în insolventã.
Monika BACIU