Valea Jiului devine din ce in ce mai saraca. Alte doua unitatI miniere se inchid in aceste zile. Minele Uricani si Paroseni devin istorie, dupa mai bine de jumatate de secol. Maine seara se vor scoate ultimele tone de carbune din subteranul celor doua unitatI miniere.

“Ziua de 22 decembrie, atat la mina Paroseni cat si la mina Uricani este o zi normala de lucru, care isi incheie ciclul in data de 23 decembrie, la ora 4 cand se pun in siguranta abatajele in mina. Intre Craciun si anul nou se vor face doar lucrari de asigurare a fronturilor de lucru, a sustinerilor si multe alte lucrari care necesita interventie pentru o perioada de 4 zile lipsa. Avand in vedere ca in conformitate cu planul de inchidere aprobat de Comisia Europeana, data de 31 decembrie este data limita la care se mai poate livra carbune din minele Uricani si Paroseni. Ca atare, ultima livrare va fi in data de 28 decembrie. Vagoanele care le avem pline cu carbune, in data de 28 decembrie vor fi livrate beneficiarului”, a spus Petre Dragoescu, directorul tehnic al SNIMVJ.

La Societatea Nationala de Inchideri Mine Valea Jiului mai lucreaza 551 de persoane, 400 fiind incadrate in subteran.

“Mai avem 400 de angajati care au activitate subterana in toate cele 3 structuri, sediul administrativ, mina Paroseni si mina Uricani. Ei raman in continuare, noi avem prenotificarea transmisa la minister, ea este transmisa la Bruxelles, se va prelungi data de inchidere subterana pana la finele anului 2019 avand in vedere ca este necesara recuperarea echipamentelor si utilajelor din subteran si punerea in siguranta a zacamantului. La finele anului 2019 se va opri statia de ventilatoare, se vor inchide rampele puturilor, dupa care incep lucrarile de inchidere, ecologizare a lucrarilor de suprafata. Ultima lopata de carbune extrasa din subteran va fi in noaptea de 22 spre 23 decembrie”, a mai spus sursa citata.

Daca mina Petrila, parte a SNIMVJ, s-a inchis cu fast, nu acelas lucru se poate spune si despre minele Paroseni si Uricani. Inchiderea unitatilor miniere este un moment trist.

“Nu este vorba de un moment festiv. Nu ar trebui sa existe o astfel de initiativa pentru ca nu este o mandrie in a spune ca am inchis o mina. Este un program”, a mai spus Petre Dragoescu.

In silozuri, SNIM mai are undeva la 320 de tone de carbune. Ultima livrare catre Complexul Energetic Hunedoara va avea loc in data de 28 decembrie.

Monika BACIU