Z eci de mii de hunedoreni suferă de diabet zaharat. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, în anul 2021 erau în evidență un număr de 34.529 de hunedoreni cu diabet zaharat, cu 152 mai mulți față de anul 2020.
Diabetul este o boală cronica şi care netrată poate duce la complicaţii grave şi chiar deces. Pacienţii cu diabet sunt nevoiţi să-şi măsoare glicemia, uneori zilnic, să-şi administreze medicaţia, să facă exerciţii fizice regulate şi să-şi ajusteze dieta.
Educaţia pentru sănătate este foarte importantă pentru aceşti pacienţi, atât în controlul şi monitorizarea bolii, cât şi în prevenirea sau amânarea complicaţiilor. Pentru tratamentul şi managementul bolii, aceşti bolnavi trebuie să ia decizii importante toată viaţa: să îşi măsoare zilnic nivelul glicemiei, să ia medicamente, să facă exerciţii fizice cu regularitate, să îşi ajusteze dieta şi să îşi schimbe obiceiurile alimentare. Mai mult, bolnavii diabetici trebuie să facă faţă tuturor complicaţilor bolii, prin importante ajustări în plan psihologic.
Depistarea diabetului implică și familia. Unul din două persoane cu diabet zaharat este nediagnosticat. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a ajuta la prevenirea sau întârzierea complicațiilor care amenință viața. Dacă diabetul zaharat de tip 1 nu este depistat precoce, poate duce la dizabilități grave sau deces.
Monika BACIU