Zeci de oameni așteaptă să fie cuplați la o priză de oxigen în secțiile de terapie intensivă, dar, din păcate, nu mai sunt locuri nicăieri. Luni, așa cum spun inpectorii DSP Hunedoara, nu mai era niciun loc în România, în timp ce cazurile ce ajung la spital sunt foarte grave. În fiecare spital suport covid din Hunedoara sunt pacienți care speră la o minune. Au ajuns în stare gravă la spital, iar acum nu pot fi internați într-o secție de unde să primească îngrijiri de specialitate. Nu mai sunt locuri nicăieri în țară, iar în județul Hunedoara marți, la prânz, erau raportate 174 de noi cazuri.
„Din păcate, incidența încă este ridicată și nu neapăreat incidența, ci numărul de cazuri, care ajung la spital. În ultima perioadă, doar cazuri foarte grave vin. Pe ATI am crescut la 29 de paturi, care sunt pline, iar luni, pe lista de așteptare, pentru ATI, erau nu mai puțin de 34 de pacienți care aveau nevoie de servicii la terapie intensivă. Iar la nivel național, luni au fost zero locuri și nu am avut unde să îi transferăm”, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
Incidența a ajuns în Hunedoara la 4,49 și sunt peste 20.600 de omeni care au contactat aici virusul.
„Gradul de ocupare al parturilor COVID este aproape de 90% la noi în județ și încercăm să gestionăm cumva situația”, mai spune Sebastian Mezei. În județul Hunedoara sunt 41 de localități în scenariul ROȘU și foarte mulți oameni s-au îmbolnăvit în ultima vreme. Inspectorii DSP spun că unii sunt depistați în spitale, pe alții îi depistează echipajele de pe salvare, atunci când cer ajutor, iar o bună parte se adresează cabinetelor private. „Noi avem o centralizare și, în acest moment, media este undeva între 400 și 500 de testări pe zi. Testări se fac la laborator, pe ambulanțe, în toate spitalele, inclusiv în laboratoarele private”, a mai precizat directorul DSP Hunedoara.
Un comunicat remis presei de instituția Prefectului Județului Hunedoara arăta că luni, la spitalul din Deva erau ocupate toate locurile de la ATI și din secțiile care tratează pacienți pozitivi, cu simptome medii și grave. Ambulanțele sunt nevoite să aștepte zeci de minute până la eliberarea paturilor pentru pacienții pe care îi transportă, iar la serviciul de urgență și la radiologie sunt examinați zilnic peste 100 pacienți. O mare parte a pacienților care prezintă forme grave este formată din persoane care au avut simptome de „COVID 19” dar au apelat târziu la ajutorul medicilor, printre aceștia aflându-se și tineri, într-o mai mare măsură decât în urmă cu două săptămâni.
Diana Mitrache