Peste 2000 de cazuri de cancer sunt înregistrate în județul Hunedoara. Numărul cazurilor este în ușoară scădere în anul 2022 față de anul 2021, cu mențiunea că cifrele sunt în ”context pandemic”.
Astfel, în 2022, potrivit statisticilor DSP Hunedoara era înregistrate 2285 de cazuri față de 2372 câte erau în evidențe în 2021.
Numărul cazurilor de cancer de col uterin era de 118 în 2022, față de 123 în 2021.
HPV (l.eng. Human Papilloma Virus) este cunoscut sub denumirea de virusul papilloma uman și face parte dintr-o familie comună de virusuri (Papillomaviridae), care infectează pielea sau celulele mucoasei de la nivelul gurii și organelor genitale.
În prezent, sunt cunoscute peste 200 de tipuri de virus papilloma uman. Cele mai frecvente tipuri de HPV ”cu risc ridicat”, ce predispun la apariția cancerelor, sunt HPV 16 și 18. Alte tipuri de HPV, de data aceasta ”cu risc scăzut” sunt HPV 6 și 11, care favorizează apariția verucilor genitale, o afecțiune benignă comună a organelor genitale externe, care provoacă o morbiditate semnificativă.
”Virusurile se transmit prin orice tip de contact direct piele pe piele (prin atingerea cu tegumentele infectate). HPV poate fi transmis chiar și atunci când o persoană infectată nu are semne sau simptome vizibile. Virusul HPV este foarte transmisibil, cu incidență maximă la scurt timp după debutul activității sexuale. Se consideră că aproape fiecare persoană activă sexual este infectată cel puțin o dată pe parcursul vieții. Infecția cu HPV poate fi asociată și cu dezvoltarea altor cancere ale organelor genitale masculine sau feminine (de penis, de vagin sau vulvă), cancere de anus, dar și ale regiunii orofaringiale (cancere ale gurii, ale corzilor vocale). Utilizarea adecvată a prezervativului poate contribui la scăderea riscului, dar nu protejează complet împotriva infecției.
În marea majoritate a cazurilor, infecțiile cu HPV sunt asimptomatice. Infecția persistentă cu HPV poate evolua până la apariția leziunilor precanceroase, considerate precursoare ale cancerului. Infecția cu HPV este responsabilă pentru 99% dintre cazurile de cancer de col uterin, 88% dintre cazurile de cancer anal, 72% din toate tipurile de cancer orofaringian, 70% dintre cazurile de cancer vaginal, 50% dintre cazurile de cancer penian, 43% dintre cazurile de cancer vulvar”, arată DSP Hunedoara.
75% dintre tipurile de HPV cauzează veruci (negi) la nivelul pielii – frecvent la nivelul brațelor, toracelui, mâinilor și picioarelor. Restul de 25% sunt considerate virusuri care afectează mucoasele și sunt denumite virusuri HPV genitale sau anogenitale deoarece infectează frecvent zona genitală și anală.
Monika BACIU