31.720.911 de lei este suma plătită din fondul de garantare pentru plata salariaților CEH. Suma este pentru lunile martie-mai. După protestul minerilor, din luna februarie, s-a ajuns la un compromis. S-a decis ca salariile de la CEH să fie plătite din fondul de garantare, asta deși societatea energetică hunedoreană nu a contribuit cu niciun leu la acest fond.
”Având în vedere blocajul financiar în care se află debitoarea, care a condus la imposibilitatea achitării salariilor personalului, precum și modificarea Legii nr. 200/2006, în datele de 03.03.2021 și 17.03.2021 au fost depuse la AJOFM Hunedoara cereri de plată din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale în valoare de 5.267.339 lei și respectiv 7.047.714 lei. În data de 01.04.2021 a fost depusă cererea pentru plata creanțelor în valoare de 4.870.064 lei, în data de 16.04.2021 pentru creanțe de 7.732.354 lei și în data de 04.05.2021 pentru creanțe de 6.803.440 lei”, arată administratorul judiciar al CEH, în raportul aferent lunii aprilie. Până acum, CEH a primit – prin intervenția Guvernului- circa 43 de milioane de lei. În ședința de Guvern de miercuri, Executivul a adoptat un proiect prin care s-a rectificat bugetul Ministerului Muncii cu suma de 14 milioane de lei. Mai exact, au fost alocați bani pentru plata salariilor de la Complexul Energetic Hunedoara.
“În şedinţa de Guvern de (miercuri-n.r.) am avut mai multe acte normative importante, am aprobat, bineînţeles, prelungirea sau printr-un act normativ am pus la dispoziţie sumele pentru a mai plăti o lună în plus minerii din Valea Jiului”, a declarat Florin Cîţu, premierul României. În luna februarie, Guvernul a aprobat un proiect de OUG pentru modificarea Legii 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale pentru a putea include și companiile aflate în insolvență, cum este acum cazul celor de la Complexul Energetic Hunedoara. Numai că societatea nu a contribuit cu niciun leu la acest fond.
Complexul Energetic Hunedoara este o companie în insolvență care a beneficiat de ajutoare de stat, fiind ținută artificial în viață. Societatea energetică a primit în 2015 un ajutor de stat ilegal, potrivit unei investigații a Comisiei Europene. Comisia Europeană a constatat în noiembrie 2018 că producătorul de energie Societatea „Complexul Energetic Hunedoara” a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane euro, prin patru împrumuturi finanțate din fonduri publice. Potrivit acestuia, în prezent, România trebuie să recupereze ajutorul ilegal și dobânzile aferente.
În vara anului 2019, în ciuda constatărilor Comisiei, Guvernul a decis să acorde din nou un ajutor de stat prin ștergerea datoriilor. În acest sens a fost aprobată o Ordonanță de Urgență privind amnistia fiscală de care ar putea beneficia Complexul Energetic Hunedoara. Până acum, această ordonanță de urgență nu a fost aplicată. Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţat în 2012 prin comasarea termocentralelor Mintia şi Paroşeni şi a minelor de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan.
Monika BACIU