Este pericol uriaș de avalanșă, după ce a nins puternic la munte, iar stratul nou depus are peste jumătate de metru. Așa că salvamontiștii le atrag atenția celor care se duc la munte. Și, între timp, antrenează câini pentru avalanșă.

Echipa salvamont Hunedoara se pregătește pentru brevetare, pentru o au pe Noa, cățelușa care știe să caute în zăpadă, atunci când se produce o avalanșă. Ea va fi folosită în situațiile în care este nevoie să intervină,
la producerea unor avalanșe.
Salvamontiștii au emis atenționări, după ce, la peste 1800 de m altitudine s-a depus un strat nou, mai mare de o jumătate de metru, cu zăpadă proaspătă, pe versanții nordici. Așa că, acum, când încep și vacanțele de schi, există pericol de gradul 4 de avalanșă, cel mai înalt grad posibil.
„Este un strat mare de zăpadă, 50-60 cm pe creste, mai ales că a bătut și vântul, care, la rafală a avut și 100 km/h, iar zăpada s-a depus în conurile de avalanșă, pe fețele foarte înclinate, pe jgheaburi, tocmai acolo unde turiștii se duc să schieze extrem, sau să treverseze, așa că acum, riscul este foarte ridicat în zona de munte”, a declarat Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara.
Faptul că în zona de munte se produc avalanșe a devenit o certitudine, după evenimentul de pe muntele Capra, iar salvatorii montani le cer celor ce pleacă în drumeții, la schi, sau doar să privescă muntele, să nu se aventureze în locurile periculoase. Și așa au loc zeci de accidente, pentru că lumea profită acum de zăpada foarte bună și oamenii vin la munte în număr foarte mare.
Diana Mitrache