Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus reținerea a nouă inculpați și măsura controlului judiciar față de alți doi,  cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc  și mare risc,  efectuare de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept și fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii și deținerea fără drept, de droguri de risc, pentru consum propriu.

S-a reținut că, în perioada 2022-2023, inculpații au comercializat și au oferit cu titlu gratuit,  droguri de  risc și mare risc, (canabis,3-CMC, cunoscut drept cristal, MDMB-4en-PINACA,)  precum și  substanțe psihoactive   (2-MMC, ADB-Butinaca), către consumatori ( inclusiv minori ) din municipiul Hunedoara și localitățile învecinate.

Au fost puse în aplicare 30 de  mandate de percheziție domiciliară pe raza județului Hunedoara, fiind identificate și ridicate cantitățile de aproximativ 400 de grame de substanță solidă (cristal), 150 de grame de canabis, 10 grame de rezină de canabis, 140 de grame de substanță vegetală( substanță  cu efect psihoactiv), 5 cântare electronice, 13 telefoane mobile, 11 dispozitive pentru mărunțit, bunuri folosite la ambalarea și consumul de droguri, sumele de 16.830 lei și 5.115 euro, precum și alte mijloace de probă.

De asemenea, pe parcursul cercetărilor efectuate în cauză au fost confiscate cantitățile de  17,6 kilograme canabis, 1,3 kilograme rezină de canabis (hașiș) și peste 20 grame de noi substanțe psihoactive.

În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Alba cu propunerea de arestare preventivă a celor nouă  inculpați reținuți.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, Inspectoratelor de Poliție județene Alba și Hunedoara și jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod” Timișoara și Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Precizăm faptul că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale, prevăzute de Codul de Procedură Penală precum și de prezumția de nevinovăție.