S-au dus la ministrul Lia Olguta Vasilescu si au cerut ajutor, la parlamentarii locali si degeaba.
„Vãzând cã aceste angajamente sunt pur si simplu numai abureli, am cerut o întrevedere cu reprezentantii politici ai nostri, alte promisiuni, alte angajamente, nu s-a materializat nimic”, asa am fost întâmpinati luni dimineatã, la prima orã, la Casa localã de pensii din Petrosani.
Este concluzia la care au ajuns pensionarii din Valea Jiului. Zeci de oameni care sunt acum la pensie au venit sã nu piardã portita prin care sã se trezeascã ulterior cu pensiile diminuate. Ei sustin cã asta îi asteaptã pe toti cei care vor beneficia de recalcularea veniturilor lor si pentru cã nu au obtinut decât promisiuni si de la ministrul Olguta Vasilescu si de la parlamentarii judetului, au decis sã meargã pe calea mai scurtã, dar sigurã. Acum depun cereri, care le vor da posibilitatea mai apoi sã actioneze în instantã Ministerul Muncii, care, asa cum spun ei, doar „i-a aburit”.
„Am recurs la aceastã formã, pentru cã e singura prin care putem sã ajungem în instantã. Dacã nu faci acesti pasi, nu poti. La toti li se diminueazã pensia, e matematicã de scoalã generalã. Matematic, nimeni nu câstigã”, a spus unul dintre cei care luni stãtea la coadã.
Pensionarii spun cã existã discriminãri între cei ce au iesit la pensie înainte si dupã 2011, desi toti au lucrat la minã. Fractia matematicã nu îi avantajeazã, iar  oamenii dau vina acum pe actualul guvern. „O lege care a apãrut în Monitorul Oficial, cu tot cu statut, este acum deturnatã cã vine un Guvern si la  50 la sutã de la numãrãtor, ne mai dau si ei 50% la numitor, adicã de la stagiul complet de cotizare de 20 de ani, ni l-a fãcut 30. Astfel, continut legii s-a anulat, iar toti pensionarii care au primit decizia pânã acum, toti sunt pe minus cu pensia”, a explicat simplu, matematic, un alt fost miner.
Ce fac fostii mineri acum? Depun cereri la Casa localã de Pensii din Petrosani.
„Avem informatii de la alte organizatii de pensionari din tarã, care se miscã mai repede decât noi din Valea Jiului. Pensionarii de aici au vãzut cã vin recalculãrile în minus si, stând de vorbã  si consultând legea cu avocatii, am constatat cã existã portita aceasta în lege sã cerem înainte o decizie de revizuire. Si asta facem acum. Pensionarilor le asigurãm formularele si ei trebuie sã vinã cu decizia de pensie si cuponul si buletinul în copie si, desi au fost la început câteva probleme cu personalul acestei case de pensii, cã nu a primit, noi avem acest drept sã facem aceastã solicitare cãtre  ei”, a spus un alt pensionar.
Pensionarii spun cã Legea 192 le-ar da dreptul sã le creascã pensiile cu 50%, pentru cei care au lucrat în grupele speciale si ei sperã sã nu ajungã în vigoare Legea pensiilor, care va fi viabilã de anul viitor din ianuarie. Fostii mineri sunt purtati de la casa de pensii la ministrul muncii si apoi, parlamentarii  le-au promis si ei sprijin, însã, timpul se scurge mereu în defavoarea lor.
Diana Mitrache