Pãsatul momârlãnesc este brand al Vãii Jiului, alãturi de alte câteva produse traditionale. Pãsatul, acea mâncare fãcutã din porumb mãcinat mare si brânzã de oaie, fiert la foc de lemne, a fost omologat, la fel ca si cârnatul afumat de Straja.
Nu mai putin de 19 produse traditionale omologate are acum Valea Jiului, iar în judetul Hunedoara sunt deja aproape 30 de astfel de produse atestate. Ultimele douã incluse pe lista produselor omologate de Minsiterul Agriculturii sunt pãsatul momârlãnesc si cârnatul afumat de oaie Straja – Lupeni. De demersurile legale, destul de costisitoare, s-a ocupat omul de afaceri Emil Pãrãu, un pãstrãtor al traditiilor, care a mai înregistrat si alte produse traditionale, fãcute dupã retetele pãstrate din mosi – strãmosi, împreunã cu dr. Gheorghe Cristea, seful DSVSA valea Jiului. Asta dupã ce primul demers nu a avut sorti de izbândã, mai fiind nevoie de ceva clarificãri „În urma retrimiterii documentatiei la Ministerul Agriculturii, completatã conform cerintelor, am reusit sã omologãm pãsatul momârlãnesc si cârnatul afumat din carne de oaie Straja – Lupeni, ajungând astfel, în Valea Jiului, la un numãr de 19 produse traditionale”, a declarat dr. Cristea. Desi pare simplu de preparat, pãsatul necesitã o tehnicã specialã. Si numai bãrbatii se ocupã, la momârlani, de pregãtirea bucatelor traditionale. Femeile doar pregãtesc cele necesare, iar apoi se retrag si lasã totul în seama capului familiei. Dorel Cãlina, supranumit si „primarul momârlanilor gãteste pãsat la fiecare serbare traditionalã.
C uceresc si alte piete
Este mai mult decât o mândrie localã, pentru cã sunt judete întregi care nu au atâtea produse omologate. Iar unele dintre ele, 100% ecologice, au început sã pãtrundã chiar si pe piata Capitalei. „Intentia noastrã este sã mai omologãm câteva produse traditionale, dar ar fi bine sã se promoveze nu numai la nivel local, ci si la nivel national, al târgurile de produse traditionale, astfel încât sã devenim cunoscuti. Avem produse unicat, precum Pasta de mãcese Valea Jiului, Pasta de cãtinã Valea Jiului, sloiul de oaie, brânza Burebista, cârnatul proaspãt Edy Ursu, cârnatul afumat tãrãnesc. Sunt niste produse de exceptie, inclusiv Pâinea tãrãneascã si Pita bunicii. Pita bunicii la ora actualã a pãtruns pe piata Bucurestiului, în câteva magazine”, a mai spus seful DSVSA Valea Jiului.
Chiar dacã sunt si cheltuieli, beneficiile atestãrii acestor produse nu sunt putine. Astfel, agentii economici care atestã produse traditionale au posibilitatea sã participe la târgurile de produse traditionale, dar, în primul rând, rãmâne mândria cã fabricã produse
ecologice, fãrã E-uri, fãrã coloranti, fãrã aditivi
alimentari, dupã retete cunoscute de veacuri.
Carmen Cosman