48 de miliarde de euro sunt disponibili de la Parlamentul European, pentru a salva afacerile și instituțiile distruse de pandemie. Printre acestea se numără teatrele, hotelurile și restaurantele, ori chiar domeniul sanitar. Și banii sunt dați pentru proiecte, chiar retroactiv, pe aproape tot anul 2020.
„Parlamentul European mai face un pas important pentru ieșirea din criza economică. Uniunea Europeană va debloca, prin inițiativa React-EU, aproape 48 miliarde EUR pentru combaterea efectelor pandemiei în domeniile cele mai vulnerabile, printre care sistemele de sănătate, cultura și turismul. Iar eligibilitatea proiectelor este retroactivă, putând merge până la data de 1 februarie 2020”, scrie pe pagina sa de socializare europarlamentarul Corina Crețu.
Anul 2020 a fost unul extrem de greu în toată țara, iar în Hunedoara, spre exemplu, mii se oameni au fost în șomaj tehnic. Domeniile cel mai grav afectate de pandemie vor avea la dispoziție bani mai mulți pentru relansare economică.
Prin React-EU, Statele Membre pot solicita fonduri suplimentare pentru investiții în crearea de locuri de muncă – mai ales pentru tineri, sănătate, IMM-uri.
Aceste sume, mai spune europarlamentarul român, pot fi folosite prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), Fondul Social European (FSE) sau prin Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD). România ar putea avea întâietate în folosirea acestor fonduri, alături de alte state.
Diana Mitrache