Luni, în cadrul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților s-a votat Ordonanța Guvernului nr.50/2021. Votul parlamentarilor PNL-USRPLUS-UDMR a fost unul în unanimitate pentru amânarea ordonanței, adică împotriva elevilor care, începând cu noul an școlar, riscă să-și plătească singuri transportul.
Reforma marca Guvernul României trebuia din start respinsă și nu amânată. Este dorința principalilor beneficiari: elevi și părinți care au spus NU acestei ordonanțe. NU, au mai spus o dată la începutul acestui an când Ministerul Educației a venit cu propuneri similare. Protestele din țară ale asociațiilor de elevi, solicitările făcute de aceștia pentru dialog cu primul-ministru Cîțu, cu ministrul educației au fost pur și simplu ignorate.
Coaliția de guvernare nu lucrează pentru „România educată”, ci pentru o țară în care abandonul școlar și frustrarea elevilor stau la loc de cinste. Ordonanța propusă de Executiv înlocuiește gratuitatea cu decontul! Să ne așteptăm ca din luna septembrie să vedem elevi preocupați nu de lecții, ci de banii pe care trebuie să îi recupereze de la școală. Asta în cel mai bun caz, pentru că nu toți părinții își permit 200 de lei în fiecare lună să îi cheltuie doar pe transportul copilului. Alocațiile au stagnat, salariile sunt așa cum sunt, în ciuda creșterii economice anunțate de premier. Încotro mergem?
Asigurarea transportului intrajudețean pentru elevi nu este un moft, ci o necesitate! Dacă la nivel declarativ, guvernanților le pasă de viitorul copiilor din mediul rural, de perfomanța în educație a copiilor din România, atunci să renunțe să îi trateze pe elevi ca pe niște dușmani. Pentru ei muncesc. Sfatul meu este ca Executivul să iasă de urgență din bula politică și să asigure transportul elevilor, viitorul lor și dreptul la educație!

P roiectul de lege al elevilor – vouchere culturale, a fost depus în Parlament!
La începutul lunii iunie 2021, zeci de asociații de elevi, oameni de cultură, jurnaliști cereau expres reprezentanților Guvernului introducerea voucherelor culturale pentru elevi. Motivul este cât se poate de simplu: sprijinirea culturii și a educației de calitate în rândul tinerilor din Ramânia.
În acest sens, Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților i-a încurajat pe elevi să vină în Parlament și să facă cunoscută această inițiativă tuturor deputaților și senatorilor. La dezbaterea organizată în data de 16 Iunie a.c., cu tema „Vouchere culturale pentru elevii din învățământul preuniversitar”, principalii inițiatori: Petre STELIAN – scriitor, Liviu MIHAIU – jurnalist, Mircea DUMITRU – membru corespondent al Academiei Române și fost ministru al educației, Mircea MICLEA – fost ministru al educației, Florin IARU – scriitor, respectiv elevi, membri ai asociațiilor de elevi din România și parlamentari, au decis în unanimitate transpunerea ideii lor, într-un proiect de lege. Zis și făcut! Proiectul de lege – vouchere culturale, în forma susținută de elevi și de societatea civilă a fost depus în Parlament. Sper ca această inițiativă legislativă să fie printre primele proiecte care vor ajunge legi aplicabile începând cu sesiunea următoare. Doamne ajută!
Natalia-Elena INTOTERO
Deputat PSD Hunedoara