A început campania denumitã generic „Fiecare copil în grãdinitã”, dar pãrintii copiilor din Valea Jiului, care încã nu i-au dus pe micuti în colectivitate, nici nu o vor face pânã la toamnã. Asta chiar dacã programul guvernamental, care le oferã 50 de lei lunar, este în plinã desfãsurare.
Mai greu se lasã convinsi pãrintii copiilor de grãdinitã sã îi ducã în colectivitate. Nu au fost fãcute rapoarte exacte deocamdatã, pentru cã legea a intrat recent în vigoare, însã, cei mai multi asteaptã noul an scolar, chiar dacã ar urma sã primeascã bani pentru cã îsi duc copiii la grãdinitã. Lucrurile se miscã încet si, spre surprinderea celor de la asistentã socialã, nici nu se vor misca mai rapid, date fiind mentalitãtile locale. „Noi am crezut cã vor veni mult mai multi. Pânã la ora actualã, avem o statisticã, potrivit cãreia avem în jur de 30 de dosare si 40 de copii care urmeazã sã vinã. Am încercat sã promovãm aceastã lege, sã mergem în teren, sã vorbim la grãdinite”, a declarat Cristina Mraz, director DPLAS Petrosani, cea care a efectuat si munca în teren de identificare a cazurilor reale.
Totusi, cei mai multi doar au promis cã îsi vor aduce copiii, dar de anul scolar viitor. „Cei care nu au copiii, la ora actualã înscrisi în grãdinitã, au spus cã îi vor înscrie la toamnã. Era perioada pânã în 30 aprilie, când se mai puteau înscrie si dupã 30 aprilie nu se mai preiau. Dar nu au fãcut-o. Familiile cu care noi am discutat, ne-au spus cã îi vor da pe copii din toamnã la grãdinitã”, a mai adãugat Cristina Mraz.
Potrivit legii, pãrintii primesc lunar 50 de lei ca sã îi aducã la grãdinite. Perioada de înscriere pentru cei care vin acum expirã în data de 30 aprilie, iar pânã atunci ar mai putea sã vinã câtiva. Cei mai multi dintre cei care nu îsi duc copiii la grãdinite sunt oameni care îi folosesc ca sã cerseascã, iar actiunile celor de la asistentã socialã se vor intensifica în zilele urmãtoare. Asta chiar dacã atunci când sunt descoperiti pe strãzi, se constatã cã nu sunt din zona noastrã.
Diana Mitrache