În Parcul Național Retezat se găsesc multe păduri virgine şi cvasivirgine care sunt întinse pe o suprafață de peste trei mii de hectare.

Reprezentanții Parcului Național Retezat spun că aici sunt identificate șase habitate de interes comunitar protejate la nivel european.
”Habitate forestiere în Parcul Național Retezat prea prețioase pentru a fi pierdute! Pădurile acoperă o suprafață de 20500 ha, adică aproximativ 53% din teritoriul Parcului Național Retezat, din care pădurile virgine şi cvasivirgine însumează o suprafaţă de aproximativ 3500 ha. Habitatele forestiere din parc sunt specifice etajelor: subalpin, boreal și nemoral. Cele mai răspândite păduri sunt molidișurile, făgetele și amestecurile de rășinoase cu fag. În Retezat au fost identificate șase habitate de interes comunitar protejate la nivel european. Cele mai importante habitate forestiere pentru conservare sunt: aninișurile, pădurile de foioase montane și pădurile de conifere boreale și subalpine. Populaţia de zâmbru din parc este probabil cea mai reprezentativă din Munţii Carpaţi. Parcul Național Retezat este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva”, arată reprezentanții Parcului Național Retezat.

Temperaturile ridicate încălzesc Parcul Național Retezat
Temperaturile au mai crescut în ultimele zile, astfel că vara își face simțită, timid, prezența și în Parcul Național Retezat.

Chiar dacă vara își pune încet amprenta în Parcul Național Retezat, mai există zone în care temperaturile sunt destul de scăzute iar condițiile meteo sunt schimbătoare. Reprezentanții parcului îi sfătuiesc pe cei care doresc să facă drumeții să țină cont de condițiile meteo și să fie echipați corespunzător.
”Vara vine în Parcul Național Retezat. Totuși, aveți în vedere că în Parcul Național Retezat mai avem încă zăpadă la altitudini de peste aprox 2000 m. Dacă vă planificați drumeții în Parcul Național Retezat în această perioadă vă recomandăm să verificați anterior condițiile meteo și să aveți echipament montan adecvat condițiilor din teren (în funcție de zona în care mergeți). – foto din luna Mai 2023”, informează reprezentanții Parcului Național Retezat.
Retezatul este renumit prin diversitatea floristică, adăpostind aproape 1190 specii de plante superioare din cele peste 3450 cunoscute în Romania. Existenţa în Retezat a mai bine de o treime din flora României este unul din motivele pentru care a fost declarat Parc Naţional.
Monika Baciu