Statiunea montanã Parâng nu beneficiazã de sistem de canalizare. Teoretic, cabanierii au fose septice, însã nu au si un contract cu ApaServ pentru golirea acestora. Statiunea montanã Parâng nu este eligibilã pentru a beneficia de fonduri europene în vederea introducerii sistemului de canalizare. Doi ani au încercat autoritãtile locale de la Petrosani sã obtinã finantare pentru acest proiect, însã în zadar.

„Nu era eligibil pentru Parâng. Am încercat acest lucru pentru Parâng, dar ni s-a transmis cã nu suntem eligibili ca în zonã sã facem lucrãrile de canalizare acolo. Am încercat de vreo doi ani chestiunea aceasta, dar nu s-a putut”, spunea în urmã cu douã sãptãmâni, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.  Cei de la ApaServ lãmuresc problema canalizãrii din Parâng.  „Parângul nu este eligibil pentru cã cei care fac regulamentul, în spetã Guvernul si cei de la Uniunea Europeanã, spun cã o comunitate asa micã nu este eligibilã. Nu noi stabilim eligibilitatea. La Straja nu avem lucrarea pe bani europeni. La Straja e vorba de 2 km în care reteaua de canalizare o face CJH, iar interiorul îl facem noi”,  a declarat Costel Avram, directorul general al SC ApaServ Valea Jiului.  Chiar si asa, si statiunea montanã Parâng se aflã în atentia celor de la ApaServ.

3-1

“Noi am vrut prima parte a proiectului sã introducem canalizarea, dar e distanta foarte mare între reteaua de canalizare si cabane, iar proiectele europene au mers pe ce am avut noi POS Mediu si POIM  sã îi ajutãm pe cetãteni sã aibã acces la sistemul de canalizare, iar Straja e fãcutã cu bani de la noi. Pentru Parâng trebuie bani foarte multi, iar noi nu avem banii acestia, se va lua în considerare pe viitor. Si Parângul este în atentia noastrã, dar încã nu avem finantare, când vom avea finantare si Parângul va fi o prioritate”, a mai spus sursa citatã.

Fose septice fãrã curãtare?

În lipsa unui sistem de canalizare, cabanele din Parâng ar trebuie sã detinã fose septice. Numai cã cei de la ApaServ sustin cã o singurã cabanã are un contract pentru curãtarea acesteia.  “Teoretic trebuie sã aibã fose septice asa cum avea si Straja. Niciodatã nu ne-au solicitat. În afarã de Cabana Rusu nu am contract cu nimeni”, a mai spus Costel Avram.  Apa Serv a dus sistemul de canalizare pânã la intersectia cu drumul ce merge spre Petrila, iar ceva mai sus au fost racordate mai multe case, însã, mai sus nu va ajunge, deocamdatã. Totusi, sistemul a fost proiectat asa încât, dacã se vor gãsi vreodatã banii pentru investitii, sã poatã prelua întreg debitul si de la cabanele din munte. În schimb, pentru Pasul Vâlcan urmeazã a fi realizatã o investitie pentru introducerea sistemului de canalizare. Fondurile provin din dividendele acordate de ApaServ actionarilor. si în Straja se lucreazã la un asemenea proiect.

Monika BACIU