Mii de copii din întreaga tarã si-au petrecut vacanta de varã la Hotelul Rusu. Într-un cadru de vis, cu un peisaj superb, muntii care strãjuiesc locatia sunt câteva dintre frumusetile pe care le-au descoperit copiii.
Elevi din întreaga tarã au descoperit municipiul Petrosani, dar si judetul Hunedoara.
“Avem tabere cu serii între 140 si 200 de persoane pe serie. Sunt copii veniti din toate colturile tãrii, cu preponderentã Moldova, Muntenia si Dobrogea iar ca si persoane venite sunt din Brãila si Ploiesti. Taberele sunt complexe, având cursuri fãcute de traineri acreditati la istorie, dans, teatru, sport. Pe lângã acestea mai au ore de echitatie si drumetii spre Parângul Mic pentru copiii de clasele I-VIII. Pe lângã aceste lucruri mai au douã zile de vizitat judetul cu obiectivele Pestera Boli, Castelul Corvinilor, Cetatea Devei, Sarmisegetuza de lângã Hateg si Geoparcul dinozaurilor si rezervatia de la Hateg”, a declarat Cristian Tamas, administrator Hotel Rusu.
Valea Jiului desi dispune de un potential turistic urias, acesta nu este valorificat ca atare. Astfel, cei care vin în tabere, viziteazã doar douã zile Valea Jiului, iar locatiile sunt limitate.
“Sunt douã zile când ei viziteazã altceva decât Valea Jiului iar în afarã de Pestera Bolii nimic nu este legat de Valea Jiului. Lipsesc obiective adevãrate de vizitat în judet. Dacã ar exista obiective de vizitat, cel putin într-una din cele douã zile oamenii vor rãmâne în zonã. În momentul în care telescaunul va functiona fãrã întrerupere si în special vara pânã la o orã mai târzie. În momentul în care va fi gata investitia de la Muzeul Mineritului, în momentul în care mina Petrila va fi transformatã într-un muzeu sau într-un parc de aventurã cum se gândesc cei de la Planeta Petrila, pânã atunci este greu sã-i tinem aici. În afarã de cazare banii s-i cheltuiesc în alte pãrti”, a mai spus sursa citatã.
Este nevoie de o colaborare între administratiile locale, dar si investitorii privati, însã în opinia administratorului Hotelului Rusu investitiile private ar trebui sã primeze.
“Autoritãtile locale dezvoltã ce pot dar si sunt importante. În Valea Jiului nu existã investitii în recreere foarte puternice, nu existã un parc de aventurã profesional, nu existã un loc în care sã nu îi mai poti scoate pe copii. Toate aceste lucruri trebuie bine gândite si structurate nu doar pe orase ci si pe toatã Valea Jiului. Eu am asigurãri de la partenerii nostri cã limita este doar la ce putem noi duce pentru cã acesti 2000 de copii pe care noi îi aducem, dacã peste câtiva ani se va face totul profesional acestia se vor transforma în 5000. Noi acum facem la finalul lunii noiembrie un nou info trip la care vor participa cel putin 200 de profesori. Vom închiria tot ceea ce înseamnã în zonã, iar acesti profesori au de ales între noi si alte sapte optiuni. Garantez cã cel putin 60-70%, dacã avem unde sã-i tinem, pentru cã din pãcate la momentul de fatã nu mai avem unde sã-i tinem vor alege Valea Jiului. Acest lucru implicã servicii impecabile din partea tuturor celor implicati, în special de cei privati”, a mai spus Cristian Tamas.
Parângul poate fi atractiv si vara
Parângul poate fi atractiv si vara. Dar doar dacã s-ar dezvolta corespunzãtor infrastructura turisticã. Trebuie realizate investitii care sã îi tinã pe turisti la munte.
“Vara Parângul poate oferi mai mult decât iarna. Oferã muntii si tot peisajul care existã aici. Momentan oferã foarte putin pentru copiii care vor mai mult, la trainerii care doresc altceva, la profesorii si pãrintii care îi trimit în tabere. Ne dorim ca acesti copii care vin acum la noi în tabere sã vinã la noi peste ani ca si adulti. Pentru viitor Parângul poate oferi activitãti sus în munte, nu doar drumetii sus, poate sã ofere printr-un program extins al telescaunului dupã ce se terminã reabilitarea drumului, un aflux mai mare de turisti. În momentul în care si sus se vor pune la punct cu tot, atunci si vara va fi un grad de ocupare de 100% ca si iarna, pentru cã vara cheltuielile sunt mult mai mici decât iarna”, a mai spus Cristian Tamas. În total, copiii vor petrece aici 6 nopti si 7 zile de poveste, cu absolut totul inclus. Fiecare serie se încheie cu un spectaculos foc de tabãrã, dar si cu o horã mare.
Cosmin BACIU