Toate magazinele, sau cele mai multe dintre ele, au anunturi cã fac angajãri. Se cautã oameni calificati, ori muncitori, iar pe stâlpi mesajele celor ce cautã sã facã angajãri par din altã lume, în conditiile în care la orice bursã a locurilor de muncã, somerii, ori cei ce nu mai au un job de luni de zile, se plâng cã stau acasã si nu îi angajeazã nimeni. Iar la ALOFM gãsim oferte si de cursuri de calificare în diverse domenii, cele mai multe fiind joburi cãutate pe piatã.
Un anunt de angajare, postat pe un stâlp din zona centralã a Petrosaniului clameazã angajarea unor necalificati, cu masã copioasã, diurnã, salar de 2080 de lei brut, cazare în pensiune, ori transport gratuit, în Oradea, locul ce s-a dezvoltat cel mai mult, dar oamenii de aici nu prea sunã. O altã societate comercialã, ce cautã vânzãtori, la mai multe sediii, nu gãseste si, când se gãseste câte un doritor, stã maxim douã, trei zile. „Nici nu mai stiu de când am pus anuntul si chiar nu vine nimeni. Avem de mai bine de o lunã si jumãtate anuntul cu angajãm vânzãtoare. Poate vine, stã o zi, douã, ori altele vin, dau interviul si promit cã vin a doua zi la probã, dar renuntã. Salariul este ok, sefii sunt ok, firma este pe piatã de foarte mult timp. Noi nu avem nicio problemã, dar nu stiu de ce nu vor sã lucreze”, spune Claudiu, sef de magazin din centrul Petrosaniului.
Iar asta le impune celor ce acceptã sã lucreze, un program ce poate suferi modificãri, dacã un coleg are nevoie de o pauzã.
„Ne descurcãm foarte greu. Avem femei cu copii mici, iar când sunt nevoite sã meargã la scoalã, ori la grãdinitã, aducem personal de pe alte magazine, sã suplimentãm. Asteptãm sã vedem cât de greu ne va fi în timpul concediilor. Sperãm sã ne descurcãm”, ne mai spune domnul Claudiu.
Si zona centralã a municipiului Petrosani este plinã de anunturi care mai de care mai atractive. Douã terase cu bar cautã, de luni de zile, sã angajeze personal si au pus permanent anuntul în fata intrãrii, tocmai cu scopul de a atrage doritorii. Nici nu le mai cer experinetã si le promit o carierã de exceptie, ori, în altã situatie, doar o minimã calificare le cer.
Si dacã nu au, prin Centrul de Formare Profesionalã ce apartine de AJOFM, sunt cursuri, chiar si cursanti, dar la muncã nu mai merge nimeni. „Noi chiar suntem un judet în care s-au organizat multe cursuri de formare, ca vânzãtori, ospãtari ori barmani, dar întrebarea ar trebui pusã angajatorilor, de ce nu corespund oamenii cerintelor lor”, a spus Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani.
Si totul pare prins într-un cerc vicios în care somerii zic cã nu gãsesc de lucru, iar angajatorii stau cu anunturile luni de zile, ori gãsesc personal pentru perioade scurte de timp. „Este o problemã destul de mare pe piata muncii, indiferent din ce parte o privim. Angajatorii sunt nemultumiti cã nu au fortã de muncã, necalificatã sau calificatã. E o problemã la nivel national, dar nici somerii nu sunt multumiti de locurile de muncã pe care noi le dispunem. Se cunoaste problema aceasta pe plan local, judetean si national, dar, ceea ce este destul de neplãcut, este faptul cã, desi încercãm sã oferim locuri de muncã somerilor, de cele mai multe ori acestia se întorc cu înstiintãri prin care angajatorul ne informeazã cã ei nu corespund locului de muncã pe care am dorit sã îl ocupe”, mai afirmã Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani.
Si ca paradoxul sã fie complet, judetul Hunedoara a înregistrat cea mai micã ratã a somajului, pentru prima datã în istoria agentiei de ocupare profesionalã, în aceastã primãvarã. Indicele a fost cel mai mic din România, iar asta chiar dacã am avut si disponibilizãri. Concret, rata somajului în judetul Hunedoara a fost 3,19%, practic, cea mai micã ratã din istoria somajului din România, mai micã decât cea nationalã.
Dar asta nu înseamnã cã toti locuitorii care au mai rãmas pe aici si nu au ales sã plece în strãinãtate, au de lucru.
Diana Mitrache