Toţi angajaţii Complexului Energetic Hunedoara sunt în şomaj tehnic de marţi, iar, prin rotaţie, în această lună, vor fi două zile consecutive în pauză de lucru.
Urmează ca apoi, luna viitoare, alte trei zile să stea acasă, tot în şomaj tehnic. Administratorul special al CEH explică şi care a fost raţionamentul.
„În luna aprilie, din 21, până la finalul lunii, două zile, prin rotaţie, fiecare angajat al CEH este în şomaj tehnic. Măsura este luată odată ca prevenire a infectării cu acest virus şi, a doua oară, din cauza situaţiei economice grele, din cauza lipsei de cerere a energiei pe piaţă. Preţul energiei este foarte mic şi atunci ne descurcăm foarte greu”, a spus Cristian Roşu, administrator special la CEH.
Şi, pentru că starea de urgenţă a fost prelungită până la mijlocul lunii viitoare, angajaţii CEH vor mai intra o dată în şomaj tehnic.
„Pe perioada stării de urgenţă, inclusiv pe 15 mai, vom avea 3 zile. Fiecare angajat al CEH, începând cu directorul general, va trebui să stea 3 zile în şomaj tehnic, plătit 75% din bugetul asigurărilor de şomaj, dar vrem ca oamenii să îşi păstreze vechimea pe perioada aceasta, ca să nu le afecteze activitatea de lungă durată pe care oamenii o aula CEH”, mai spune administratorul Special Cristian Roşu.
Complexul Energetic din Hunedoara este în insolvenţă, iar acest lucru se răsfrânge greu asupra activităţii de aici. O mină şi-a închis un abataj, producţia de cărbune este slabă, termocentrala Paroşeni nu funcţionează, iar cererea de energie pe piaţă este şi ea scăzută. Toate acestea sunt efectele pandemiei globale, dar şi a sistemului energetic pe cărbune, greu încercat acum în România.
Diana Mitrache