O ficialii de la Bruxelles jubilează datorită faptului că termocentrala Mintia e închisă, cel puțin asta reiese din declarația ministrului Energiei, Virgil Popescu. Demnitarul a oferit un interviu publicației economedia.ro, context în care a declarat că a discutat cu oficialii Comisiei Europene legat de situația Complexului Energetic Hunedoara.
„Sunt foarte bine informați, aveau o listă cu toate capacitățile de producție. Au fost plăcut surprinși când le-am spus că termocentrala de Mintia (parte a CE Hunedoara) e închisă de circa 4 luni pentru că nu mai are autorizație de mediu. Am discutat problema punctuală cu decarbonarea, le-am spus că avem deja un acord de phase-out (renunțare – n.red.) la producția de huilă cu sindicatele de la Hunedoara, că suntem în planul de restructurare la CE Oltenia și că, în funcție de cum avansează, ne-am luat angajamentul ca România să înlocuiască cărbunele, dar avem nevoie de gaz natural”, a spus Virgil Popescu pentru economedia.ro.
Circa 700 de angajți ai termocentralei Mintia pleacă acasă, în perioada imediat următoare, prin concediere colectivă. Termocentrala a intrat în conservare, la finalul lunii mai.
”Sucursala Electrocentrale Deva funcționează fără autorizație integrată de mediu și nu respectă valorile limită de emisii prevăzute de Directiva 2010/75/UE. Din aceste motive împotriva României a fost declanșată o procedură de infrigement (…) care vizează incorecta aplicare a dreptului Uniunii Europene, respectiv neîndeplinirea obligațiilor ce revin României în temeiul Directivei 2010/75/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2010 privind emisiile industriale. Procedura vizează trei mari instalații de ardere, dintre care două instalații IMA 2 și IMA 3 sunt din cadrul Sucursalei Electrocentrale Deva”, arată Ministerul Energiei.
Din anul 2007 Comisia Europeană a acordat dereogări pentru ca Mintia să fie retehnologizată, însă, toate așa-zisele planuri de modernizare au eșuat. Emisiile de dioxid de sulf ale Termocentralei Mintia au fost și sunt de 10 până la 20 de ori mai mari decât valorile limită prevăzute în legislație. ”Deși Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA a beneficiat, din anul 2007 și până în anul 2020, din partea Comisiei Europene de derogări succesive de la respectarea valorilor limită de emisie, ea nu a implementat nicio măsură de reducere a emisiilor.
Monika BACIU