Vor facilităţi şi să poată accesa fonduri europene, cu co-finanţări mai mici, aşa încât Valea Jiului să se dezvolte şi datorită lor. Vorbim despre oamenii ce formează în Valea Jiului mediul de afaceri, cei care au fost chemaţi la primăria Petroşani, alături de experţii PricewaterhouseCoopers, pentru a li se cere opinia. „Vrem să fie o strategie în care să fie prinşi şi oamenii de afaceri din Vlaea Jiului. Noi dorim o cofinanţare, la 20-30%, ca să putem accesa fondurile europene, pentru că, cu 55% câte e cum, nu avem nicio şansă şi să fim întrebaţi şi noi şi chiar să facem parte din structura de conducere. Eu zic că Văii Jiului îi lipsesc acum investitorii, pentru că, chiar dacă mai facem o alee, o stradă, un parc, dcaă nu sunt bani în Valea Jiului, ne pleacă tinerii şi nu îi văd niciun viitor cestui loc”, a spus Emil Părău, om de afaceri din Lupeni.
Ministerul Fondurilor Europene, împreună cu ADR Vest, pregăteşte următoarea perioadă de programare 2021 – 2027, iar Valea Jiului este un actor esenţial pentru regiune şi, ca atare, va fi unul dintre principalii beneficiari ai noii perioade de programare. Vor veni bani, dar mediul de afaceri este încă sceptic.
„Eu zic că nu sunt aşa de uriaşe sumele, pentru ceea ce s-a întâmplat în Valea Jiului până acum. Am văzut şi noi că, din 1996, de la disponibilizări, aici nu s-a mai făcut nimic. Şi sumele nu sunt mari, iar dacă nu le folosim cum trebuie, atunci va fi tragedie. Putem să spunem că Valea Jiului nu va avea viitor”, a mai spus Emil Părău.
O Investiţie Teritorială Integrată este soluţia pentru Valea Jiului.
După modelul Delta Dunării, ITI Valea Jiului presupune regândirea vieţii, dincolo de sfera ajutoarelor sociale şi a locurilor de muncă disponibilizate din industria minieră, iar mediul de afacaeri a fost chemta să îşi spună părerea.
„Scopul întâlnirii este acela de a discuta cu sociţăi oamenilor de afaceri în legătură cu ceea ce înemană discuţiile cu PwC, firm care facae strategia de dezvoltare a Văii Jiului pentru următorii 7 ani. Am sugerat ca mediul de afaceri să fie un partener mai activ şi pe picior de egalitate cu administraţiile publice locale”, a completat şi gazda întâlnirii, Tiberiu Icaob Ridzi, primarul municipiului Petroşnai. Vor fi scrise, în perioada următoare, proiecte de infrastructură destinate administraţiilor publice locale, ca urmare a strategiei de dezvoltare la nivelul Văii Jiului, dar şi o serie de proiecte pentru zona privată. Specificul zonei, ca zonă minieră, are, de asemenea, o componentă care va primi finanţare în perioada următoare. Fiecare dintre oamenii de afaceri care au venit la întâlnire şi-a spus punctul de vedere şi trategia elaborată va ţine cont de doleanţele acestor oameni care au încercat, an de an, să supravieţuiască aici.
Diana Mitrache