Salvarea clãdirilor de la Mina Petrila, care nu pot fi cumpãrate de administratia localã, din cauzã cã nu sunt bani, este posibillã si poate degreva si actualii proprietari, adicã Societatea de Închideri de Mine, de cheltuielile cu paza, dar poate atrage 10 milioane de euro, doar pentru început.
Proiectul va fi expus la Bruxelles de o delegatie din care va face parte arhitectul Mihai Danciu, care a gândit planul de revitalizare al minei Petrila si de Mihael Melczer, consilier al ministrului Energiei.
„Sansele, la momentul acesta, sunt considerabil mai mari, pentru ca ele sã fie valorificate ulterior, decât erau cu 4 luni înainte. S-a accelerat efectiv pe tema acestui proiect Planeta Petrila – regenerarea zonei miniere Petrila. Au fost fãcute actiuni si presiuni, pentru ca lucruruile sã meargã înainte. În 8 si 9 aprilie, la Bruxelles, este prima reuniune a Platformei pentru Tranzitia Zonelor Miniere. Noi, ca obiectiv, avem atragerea primelor fonduri în acest an chiar”, a declarat Mihael Melczer, consilier pe probleme de minerit al ministrului Energiei.
De altfel, mihael Melczer sustine cã totul se poate întâmpla, doar dacã existã vointã si propune ca SNIM sã se asocieze cu primãria si Asociatia Planeta Petrila, fãrã sã mai cumpere nimeni clãdirile, ce oricum nu vor gãsi un client gata sã investeascã. „Ca variantã foarte rapidã, pentru transferul de proprietate al activelor de la Petrila, este asocierea cu actuala asociere, deja exoistentã între administratia localã si Planeta Petrila. Astfel, se poate realiza cadrul legal, pentru atragerea primelor fonduri de care sã beneficieze proiectul. El este de peste 10 milioane de euro, dar primele fonduri structurale, prin Ministerul Culturii, pot fi luate chiar în acest an si ne grãbim sã ajungem la un astfel de rezultat”, a mai adãugat Mihael Melczer, consilier pe probleme de minerit al ministrului Energiei.
În tot acest timp, Societatea Nationalã de Închideri de Mine Valea Jiului scoate la vânzare mina Petrila. În fapt, este vorba despre clãdirile pe care administratia publicã ar fi trebuit sã le preia si pentru care s-a tot vorbit despre proiecte de revigorare a zonei.
Costurile sunt evaluate la un pret de pronire de 2,038 milioane de lei, pret rezultat din evaluarea clãdirilor si a terenului. Asta, în conditiile în care programul de închidere al minei s-a finalizat, iar cei care au avut în custodie aceastã entitate, sunt în continuare obligati sã plãteascã pentru a o pãzi, anual, suma de 670.000 de lei.  Proiectul va fi prezentat în 8 aprilie la Bruxelles si, dacã pãrtile de la nivel local îsi dau mâna, Petrila va putea revigora zona  industrialã. De altfel proiectul arhitectilor a si fost premiat în acest sens si sansele de reusitã sunt uriase. Altfel, clãdirile se vor nãrui, fãrã sperante.
Diana Mitrache