Numărăm carnivorele protejate de lege și contorizăm doar pagubele. Teoretic, asta ne ajută să gestionăm fondurile de vânătoare. Practic, contorizăm pagubele produse de lupi și urși. Hunedoara are de 4 ori mai mulți urși, spre exemplu și zeci de oameni despăgubiți, periodic, după atacurile lor.

Începe evaluarea efectivelor de carnivore strict protejate, în anul 2024. Cei care fac asta sunt reprezentanții APM Hunedoara. Și tot ei sunt cei care ne spun că avem urși, lupi și râși peste numărul normal și că toți produc pagube însemnate. „În urma inventarului pentru urs, de exemplu, avem 750 de exemplare pe teritoriul județului Hunedoara. Academia Română estimează un necesar optim de 250 de exemplare, deci cel puțin la nivel teoretic, ar fi trebuit extrase 500 de exemplare de urși, care produc foarte multe daune comunităților locale”, spune Georgeta Barabaș, șefa APM Hunedoara.
Numai anul trecut, pentru urși, au fost peste 100 de despăgubiri, cele mai multe în zona Văii Jiului, la Câmpu lui Neag. Dar nici lupii nu sunt de neglijat. Iar pagubele lor sunt devastatoare.
„Doar că nu am dat nicio autorizație pentru urs, anul trecut. Doar pentru o singură haită de lupi. Anul trecut, în zona Muncel au destructurat o fermă de vite Angus. Proprietarul a fost obligat să își lichideze ferma, pentru că nu a fost posibil nici să împuște lupii, nici să îi gonească, așa încât să nu mai atace ferma”, a mai spus Georgeta Barabaș.
Agenția de Protecție a Mediului începe acum, din nou, evaluarea efectivelor de urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică, pentru monitorizarea de primăvară aprilie-mai.
Nimeni nu poate spune, însă, dacă se va face și ordine. Iar oamenii sunt nevoiți să caute singuri soluții în gospodării.
Numai anul trecut, în zona Văii Jiului, au fost zeci de alarme de tip Ro-Alert, în care oamenii erau preveniți că urșii au fost văzuți în apropierea zonelor locuite.

Diana Mitrache