Sezonul de iarnă a debutat, timid, în stațiunile montane din Valea Jiului. În zonele montane mai înalte a nins, astfel de stratul de zăpadă începe să se aștearnă precum o pătură.

În micuța zonă de munte din Pasul Vâlcan se fac pregătiri pentru a-I primi pe turiști, chiar dacă aici încă omătul nu s-a așternut peste întindere. Administrația locală a montat o bandă destinată copiilor și schiorilor începători.
Stațiunea dispune de pârtie de ski dotată cu telegondolă și teleski.
Pârtia Vâlcan are o lungime de 400 m și un grad de dificultate mediu.
Pentru a ajunge în stațiunea montană, turiștii folosesc telegondola care a costat 8 milioane de euro și a fost inaugurată în anul 2011. Proiectul guvernamental de realizarea a stațiunii montane nu s-a finalizat. Teoretic, Pasul Vâlcan ar fi trebuit unit cu Straja printr-o telegondolă. Numai că banii nu au mai venit. Proiectul guvernamental cuprinde construcția a două telescaune, mai multe instalaţii de teleschi, precum şi cinci pârtii de schi, dintre care cea mai mare va avea o lungime de 5 kilometri.
De asemenea, proiectul prevede legarea prin instalaţii de transport şi pârtii a staţiunii Pasul Vâlcan de Straja. Numai că majoritatea dintre planuri au rămas doar pe hârtie.
Monika BACIU