Sindicaliştii de la Mintia acuză instituţiile statului român de sabotaj. Sindicatul Solidaritatea Hunedoara aduce la cunoştiinţa opiniei publice încercările oficialilor din Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri de a împiedica orice demers al sindicatelor şi partidelor politice din Judeţul Hunedoara menit să ducă la salvarea Termocentralei Mintia de la faliment.
Argumentul celor de la Mintia vine în contextul în care, potrivit acestora, Ministerul Econimiei refuză să implementeze un proiect care ar salva termocentrala.
”Astfel, la data de 22.05.2019, Consiliul Tehnico-Economic (CTE) la nivelul Ministerului Energiei a avizat cu majoritate de voturi studiul de Fezabilitate elaborat de firma japoneză Kansai Electric Power cu titlul: „Implementarea unei centrale de înaltă eficienţă alimentată cu gaz, cu ciclu combinat, în cadrul centralei electrice de la Deva”, elaborat de specialiştii Ministerului Economiei, Comerţului şi Industriei din Japonia, Itochu Corp şi Kansai Electric Power, conform Memorandumului de înţelegere încheiat în anul 2018 între Ministerul Energiei din România, Societatea Complexul Energetic Hunedoara S. A. şi Itochu Corp. Finanţarea lucrărilor pentru centrala de înaltă eficienţă alimentată cu gaz, cu ciclu combinat, va fi asigurată de partea japoneză, 85% şi surse proprii 15%. Acest proiect a fost oprit de MEEMA, minister care promovează montarea unei capacităţi similare cu Romgaz, finanţat integral de partea română. Se observă clar, o încercare de a controla direcţia sumelor de bani către firme „agreate”, lucru care trebuie stopat”, arată Cristian Iştoc, preşedintele Sindicatului SolidaritateaHunedoara.
Iştoc îi solicită premierului României, Ludovic Orban, să intervină pentru a salva termocentrala.
”Solicităm Guvernului României, domnului premier Ludovic Orban să deblocheze proiectul iniţial acordând României şi energeticii din Hunedoara posibilitatea asigurării siguranţei Sistemului Energetic Naţional, vital pentru relansarea economică a ţării după trecerea pandemiei cu noul coronavirus.
Vă informăm totodată domnule premier că diferenţa între cele două investiţii constă în faptul că Romgaz doreşte să folosească doar infrastructura actualei termocentrale de la Mintia, deci tăierea la fier vechi a unor capacităţi pe cărbune, cele mai performanţe din ţară, cu putere instalată de 1275 MW”, mai notează Iştoc.
Cosmin BACIU