SAMSUNGNoaptea de miercuri spre joi a fost una albã pentru autoritãtile locale, judetene si specialistii de la Apele Române. Cotele de atentie ale Jiului de Vest au fost depãsite cu 10 cm, iar alerta de inundatii a fost în vigoare toatã noaptea.

Drumul care duce la Schitul de la Valea Ungurului, aproape a fost luat de ape asa cum s-a întâmplat si acum circa douã sãptãmâni.

Pârâul de aici a iesit din matcã, iar în mijlocul drumul, în câteva zeci de minute, doar, s-a format un crater imens, plin cu apã. Însã, cel mai mare pericol s-a înregistrat pe Jiul de Vest, aici  unde apele cresteau amenintãtor de la o orã la alta. Specialistii de la Apele Române au mãsurat toatã noaptea nivelul apelor, iar în jurul orei 0:00, situatia era aproape criticã.

“Avem peste 70 de litri pe metru pãtrat, asa cum preconizam, iar pe Jiul de Vest s-a depãsit cota de atentie cu 10 cm. În continuare plouã, iar noi suntem în teren cu tot personalul si utilajele pentru a preveni inundatiile”, a declarat Sorin Corici, sef SH Petrosani – Apele Române. Pe Defileul Jiului, furia apelor s-a vãzut si mai bine. Barãcile firmei Hidroconstructia au fost la un pas de a fi luate 6_1de viiturã.  Apele mai aveau circa doi metri pânã sã ajungã la organizarea de santier a firmei. Putin dupã ora 1 noaptea, prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu, a venit în Valea Jiului pentru a monitoriza situatia. La sediul Sistemului Hidrotehnic, unde a fost instituit un comandament permanent de alertã, a avut loc o sedintã de urgentã cu factorii de decizie si interventie. “ Din pãcate, de aproape 24 de ore plouã încontinuu si sunt precipitatii de peste 70 de de litri pe metri pãtrati.  Am depãsit cota de atentie pe Jiul de Vest la Iscroni. Suntem pregãtiti sã intervenim cu oameni, pompieri, jandarmi si cei din comitetele locale, dacã este cazul. Sper sã nu fie nevoie sã folosim si sacii de nisip ”, a declarat Sorin Vasilescu, prefectul judetului Hunedoara. Noapte albã au fãcut si pompierii petroseneni, care au fost în alertã în permanantã.  Aproape de ora 2 noapte, la munte a început sã ningã, ceea ce a fãcut ca nivelul Jiului sã stagneze, iar apele sã se mai retragã.

Luiza Andronache