Sãrbãtoarea de Valentine’s Day, pe care am împrumutat-o de peste Ocean, nu pare sã mai aibã multi adepti, mai ales în rândul comerciantilor stradali. Asta pentru cã acesta este primul an în care niciun comerciant nu a solicitat spatiu pentru ca sã vândã traditionalele inimioare, flori sau alte obiecte ce celebreazã iubirea.
La Petrosani se pare cã îndrãgostitii vor fi nevoiti sã se inspire din supermarket-uri, ori din magazinele care s-au pregãtit cu oferte speciale, sau sã treacã prin pietele de flori. „Din informatiile pe care le-am primit de la colegele din biroul de privatizare-autorizare, pânã luni nu s-a depus nicio cerere în vederea repartizãrii unui spatiu pentru a comercializa produse de Valentine’s Day. Sper ca de Dragobete sã fie”, a declarat Adrian Neagoe, secretarul Primãriei Petrosani.
Sãrbãtoarea româneascã va fi celebratã în 24 februarie, când poate va fi mai aglomeratã si zona pe care administratia o pune la dispozitie pentru comertul stradal. Asta, mai ales cã atunci se pregãtesc cu marfã si pentru 1 martie.
„Dacã vor veni, cred cã vor primi spatiu în zonele deja consacrate din fata Scolii Sportive, sau a fostei clãdiri a postei”, a mai adãugat Adrian Neagoe, secretarul Primãriei Petrosani. Potrivit unei Hotãrâri a Consiliului Local al municipiului Petrosani, taxele sunt stipulate si fiecare comerciant care îsi amplaseazã o astfel de tarabã trebuie sã achite 5 lei/mp/zi. Aceastã taxã a fost instituitã pentru comert ambulant de presã, flori, precum si alte produse comercializate în tonete si corturi în zonele aprobate de Consiliul Local.
Cum sã-ti surprinzi iubita de Ziua Îndrãgostitilor sau Dragobete
Luna februarie este momentul perfect în care poti sã-i arãti partenerului cât de mult îl apreciezi, indiferent dacã alegi sã sãrbãtoresti Valentine’s Day sau Dragobetele. Presiunea de a gãsi cadoul perfect este mare, iar alegerea este de obicei un proces lung si complicat, mai ales dacã vrei sã-ti impresionezi persoana iubitã. Dacã în trecut romanii optau pentru cadouri scumpe si sofisticate, astãzi cele accesibile sunt cele mai cãutate. Gesturile simple, dar romantice sunt foarte apreciate de cãtre românce.
Printre clasicele cadouri de Ziua Îndrãgostitilor se numãra buchetele de flori (trandafirii si lalelele sunt cele mai populare), aranjamentele florale de lux, cutiile de ciocolatã sau figurinele de plus. În ultimii ani, aceste cadouri au început sã piardã teren în detrimentul cadourilor inedite, dar la fel de romantice.
O alternativã originalã la aceste cadouri clasice o reprezintã buchetele de baloane cu heliu, colorate si personalizate cu mesaje de iubire. Culoarea iubirii este rosu si se regãseste în continuare în topul preferintelor romanilor pentru cadourile de Valentine’s Day sau Dragobete.
Valentine’s Day este Ziua îndrãgostitilor în traditia occidentalã, care se sãrbãtoreste pe data de 14 februarie.
În România, sãrbãtoarea traditionalã pentru iubiti este Dragobete care este sãrbãtoritã pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul românesc care se presupune cã ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi gãsit si în cuvântul romanesc dragoste. România a început sã sãrbãtoreascã si Valentine’s Day, desi deja avea prin Dragobete o sãrbãtoare traditionalã. Aceasta a dus la un val de critici din partea mai multor grupuri, persoane reputate, institutii.
Legenda Sfântului Valentin
Odatã era un împãrat roman al cãrui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptãtor îndârjit si a avut multe rãzboaie. El a vrut o armatã puternicã dar majoritatea bãrbatilor romani nu doreau sã meargã în luptã. Împãratul s-a gândit cã, în locul luptei, bãrbatii preferau sã stea acasã cu sotiile si copiii lor. În consecintã, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldatii din Roma sã nu se mai poatã cãsãtori. Împãratul s-a gândit cã aceastã lege îi va face pe bãrbati sã meargã la rãzboi si sã lupte ca niste adevãrati soldati. Valentin, care era un preot crestin, credea cã dreptul oamenilor de a sã cãsãtori era dat de Dumnezeu iar Claudiu nu avea dreptul sã-l interzicã. El a cãsãtorit în secret cupluri, cununiile fiind fãcute în locuri secrete, pentru a nu putea fi gãsit de împãrat.
Într-un final, Claudiu l-a gãsit si l-a arestat. Lui Claudiu i-a plãcut personalitatea lui Valentin, considerând cã este un om tânãr si întelept. L-a încurajat sã renunte la crestinism si sã devinã un soldat roman. Când Valentin a refuzat, a fost întemnitat si condamnat la moarte. Pânã în ziua executiei, el a trimis scrisori de adio cãtre prietenii sãi si le-a semnat scriind „Adu-ti aminte de Valentin al tãu.” Valentin a fost probabil executat pe 14 februarie în anul 269 sau 270. Nu se cunosc toate detaliile legate de viata sfântului Valentin si nu se stie dacã legenda are o bazã istorica realã.
Diana Mitrache