Softul folosit pentru recalcularea pensiilor a fost în pregãtiri timp de trei luni de zile.  Tocmai de asta,  teoretic, recalcularea  pensiilor a zeci de mii de mineri trebuia sã înceapã la data de 1 octombrie. Numai cã acest lucru nu s-a întâmplat nici acum pentru cã softul este încã în probe, dupã cum sustine Cristian Resmeritã, senator PSD.  Recalcularea pensiilor trebuie sã se realizeze în baza Legii 263/2010, lege modificatã în acest an.
”Nu a început încã  (procesul de recalculare-n.r.), dar o sã înceapã. Softul existã, se fac estimãri, se calculeazã pensii, dar  deocamdatã nu au siguranta cã sunt corect fãcute si  deocamdatã sunt într-o perioadã de probã, care mai dureazã cred cã pânã  sãptãmâna viitoare. Dupã aceea va începe recalcularea”, a declarat senatorul Cristian Resmeritã.
De aceastã lege ar  trebui sã beneficieze în jur de 12.000 de pensionari din judetul Hunedoara, inclusiv cei care si-au depus dosarele pentru recalcularea pe Legea 192, care a devenit astfel nulã. Aplicarea Legii 192 s-a blocat în principal la soft, care nu a fost functional. De data  aceasta, softul existã si chiar functioneazã.
“Aceastã lege face ca toate punctajele sã fie  calculate împãrtind la 20, pentru cei din minerit, nu la 30 cum este acum. Va creste pensia substantial si perioada de aplicare este începând cu 1 octombrie 2018. Pânã atunci se pregãtesc softurile si cele necesare”, spunea în varã senatorul PSD Cristian Resmeritã. Recalcularea pensiilor trebuie finalizatã în 12 luni, iar efortul bugetar este de 70 milioane de lei anual.
Monika BACIU