Ministerul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse are în derulare mai multe proiecte ce se adresează copiilor instituționalizați, familiilor monoparentale, respectiv pentru prevenirea consumului de droguri ori a monitorizării agresorilor cu brățări electronice.

Ministrul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero spune că a avut o primă întâlnire a grupului interministerial de lucru pe care l-a inițiat pentru a strânge la aceeași masă toți factorii decizionali care au un cuvânt de spus în politicile derulate de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, iar la finalul discuțiilor constructive, s-a ajuns la mai multe concluzii ce se vor concretiza în curând.
“În perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2023 în fiecare județ din țară un număr de 100 de copii instituționalizați sau care au trecut recent prin diverse tragedii vor beneficia de un week-end într-o tabără locală, în care vor avea parte de activități de sprijin. În curând vom demara în toate județele țării o campanie de informare a adolescenților instituționalizați cu vârsta de 17 ani și a mamelor minore, cu privire la drepturile pe care le au. Până anul 2025 se va extinde în toată țara proiectul Venus, care presupune monitorizarea agresorilor cu brățări electronice. Împreună cu Agenția Națională Antidrog și Ministerul Educației vom finaliza aplicația online de prevenție a consumului de droguri. De asemenea, cu sprijinul Colegiului Psihologilor, vor fi organizate evenimente speciale de informare atât în rândul elevilor, cât și în rândul părinților. Vom elabora un proiect pentru sprijinirea copiilor care suferă de autism, tratamentul acestora fiind extrem de costisitor pentru familiile lor. De asemenea, avem în vedere proiecte menite să sprijine familiile monoparentale, dar și politici care să îi ajute pe copiii a căror părinți sunt plecați în străinătate (consiliere psihologică, ore remediale, participare la tabere).
Strategia pentru copii este în curs de avizare, iar Strategia pentru Tineret tocmai si-a încheiat procesul de transparență. Cele două documente extrem de importante vor ajunge în curând pe masa Guvernului pentru a fi adoptate. Le mulțumesc pentru participare și contribuție tuturor celor prezenți și mă bucur că prima întâlnire a grupului interministerial de lucru și-a dovedit eficiența”, a precizat Natalia Intotero, ministrul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse.