Gratie lui Ion Barbu, muzeele din Petrosani si Petrila intrã acum într-un circuit national, dupã ce vinerea trecutã la Petrosani au ajuns oameni de culturã, profesori universitari  si specialisti muzeografi din întreaga tarã. A fost cea de a V-a editie a Workshop-ului denumit „Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România”.

Ion Barbu ne explicã si care sunt muzeele ce vor intra în acest circuit. „Vor intra în aceastã retea a memoriei: Muzeul instalatorului Român, care chiar dacã nu este în totalitate un muzeu anti-comunist, este un muzeu liber, opus comunismului si are reziduuri de comunism în el, adicã de satirã la ideea de comunism. Intrã, de la Petrila, Muzeul Mamei, care este impregnat de o perioadã comunistã, o chestie nostalgic – duioasã. Si, finalmente, se încheie aceastã retea localã a memoriei, cu Casa Memorialã I.D Sîrbu, care stim cã este scriitorul cel mai important, cu o operã de sertar formidabilã, care a dat radiografia cea mai exactã a perioadei pe care, nu demult, am trãit-o. Muzeul mineritului nu intrã, cred cã nu se calificã. Ar intra mai degrabã un muzeu al mineriadelor, dacã s-ar face, dar asta nu înseamnã cã va fi ocolit si toti cei prezenti, au fãcut o vizitã a acestui muzeu”, a spus Ion Barbu, artistul care a adus la Petrosani aceastã etapã a workshop-ului.

La întâlnirea de la Petrosani au ajuns specialisti în epoca comunismului, iar ideea de a organiza în Valea Jiului aceastã editie li s-a pãrut tuturor una deosebit de interesantã.

1-1

„Intentia noastrã este aceea de a-i încuraja pe cei care se ocupã de trecutul recent si nu doar din perspectiva cercetãrii lui, cât mai ales din perspectiva muzealizãrii. Faptul cã suntem la Petrosani se datoreazã acestor initiative pe care Ion Barbu le-a avut, în ultimii ani. Este un spatiu, care din punctul acesta de vedere, al culturii, muzealizãrii, nu a fost foarte bine reprezentat pânã acum, iar aceste initiative vin sã contrazicã tot ceea ce s-a întâmplat. Si, faptul cã i-am adus aici, pe toti acesti participanti, a fost tocmai datoritã acestei intentii de a le arãta cã se pot face anumite lucruri si acolo unde oamenii cred cã e imposibil ”, a sustinut Cosmin Budeancã, expert Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc.

Participantii au vizita muzeele din zona noastrã, iar pentru Petrosani si Petrila acesta a reprezentat un moment important. „E o initiativã foarte frumoasã. Mã bucur cã acest lucru se întâmplã la Petrosani. Asa cum ati vãzut din componenta listei cu cei care sunt azi aici, e vorba de oameni de istorie si culturã, care se ocupã de problematica muzeelor si nu numai, dar si de ceea ce s-a întâmplat acum 40 de ani la Lupeni si în Valea Jiului. E un domeniu  ce  nu a fost suficient „exploatat”, acesta al evenimentelor care pot sã spun cã au schimbat România si faptul cã se întâmplã la Petrosani este cu atât mai lãudabil”, a adãugat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Trei zile au stat acesti specialisti în Valea Jiului si au vizitat muzeele locului, iar, la final, le  vor introduce într-un circuit menit sã atragã turistii si specialistii, totodatã.

LISTA PARTICIPANTILOR
– Maria Axinte – presedinte Fundatia „Memorialul Închisoarea Pitesti”
– Ion Barbu – creatorul Muzeului Instalatorului Român de la Petrosani, Casa I. D. Sîrbu si Mother’s Museum de la Petrila
– Pr. Cristian Borz – Bãdãcin, Parohia Greco-Catolicã, Casa Memorialã Iuliu Maniu
– dr. Delia Cornea – muzeograf , Muzeul de Istorie si Arheologie Constanta,
– dr. Puiu Costoiu – director, Palatul Primãverii Bucuresti
– conf. dr. George Enache – Universitatea Dunãrea de Jos Galati,
– Rado Gino – director, Muzeul Revolutiei din Timisoara
– Cristian Micu  JILAVA
– Ovidiu Mihãitã – creatorul Muzeului Consumatorului, Timisoara
– Cosmin Nãsui – Jurnalist, critic de artã, coordonator proiecte de tema comunismului
– dr. Marius Neculae director, Muzeul Municipal Râmnicu Sãrat
– conf. dr. Florentina Nitu – Facultatea de istorie, Universitatea Bucuresti, organizatorul Muzeului Universitãtii Bucuresti
– Florentin Olteanu – Fundatia „Negru Vodã”, Fãgãras
– prof. dr. Ioan Opris – Centrul National de Cercetare si Documentare în Domeniul Muzeologiei „Radu Florescu”, Bucuresti
– dr. Cristina Puscas – muzeograf, Cetatea Oradea, vicepresedinte, Asociatia „Cei 40 de mucenici”,
– dr. Ana-Maria Stan – Muzeul Universitãtii „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca
– Dr. Sorin Tincu director, Muzeul din Hunedoara
– dr. Liviu Tãranu – Fundatia Europeanã Titulescu, Bucuresti, initiatorul Casei Natale Gh. Gheorgiu Dej, Bârlad
– Torok Joseph – AFDPR, Sf. Gheorghe
– Felix Velimirovici – Muzeul Banatului Montan, Resita
– Marius Uglea – Baia Sprie (Arhivele din Baia Mare)

Diana Mitrache